Senast uppdaterad: 2016-01-07
Nu kommer Statens medieråd med råd till föräldrar om problematiskt datorspelande. Råden handlar om kunskap, dialog och att komma överens om avtal kring spelandet.
Råden har tagits fram i samarbete med den norska motsvarigheten till Statens medieråd, Medietilsynet.
– Vi har uppfattat att många föräldrar har ett stort behov av hjälp kring barn med ett problematiskt spelbeteende. Som myndighet kan vi bidra med kunskap och generella råd, baserade på forskning inom området, säger Ewa Thorslund, direktör vid Statens medieråd.
Råden handlar i korthet om att skaffa sig kunskap om datorspelande, att prata om spel och spelande med sitt barn utan att fördöma, och att i samarbete med barnet upprätta ett avtal kring spelandet.
– Det är viktigt att skilja på storspelande och problematiskt spelande. En person kan spela mycket utan att det behöver ha negativ inverkan på skolan eller livet i övrigt. Bakom ett problematiskt spelbeteende kan det ligga andra faktorer, som psykiska problem eller mobbning. Det viktiga är då att följa upp dessa, säger Ewa Thorslund.
Råden, tillsammans med en ”kortkurs” om datorspel, presenteras i den digitala broschyren Problematiskt datorspelande bland barn och unga – en vägledning för föräldrar och andra vuxna nära barn, som nu släpps.
> Ladda ner Problematiskt datorspelande bland barn och unga i Publikationer
Källa: Statens medieråds forskningsrapporter Ungar & medier 2015 och Föräldrar & medier 2015.
> Ladda ner Ungar & medier 2015 i Publikationer.
> Ladda ner Föräldrar & medier 2015 i Publikationer
Mer information: Anna Fagerström, presskontakt, 0707-95 26 26