Logotyp Statens medieråd
Logotyp Statens medieråd


Nytt regeringsuppdrag om kampanj mot näthat

Senast uppdaterad: 2015-10-19

Regeringen ger Statens medieråd i uppdrag att fortsätta arbetet mot näthat. Uppdraget utökas med att genom spridande av medie- och informationkunnighet bidra till att motverka våldsbejakande extremism.

Bild

Det är kampanjen ”No Hate Speech Movement”, initierad av Europarådet 2013, som i och med regeringens beslut nu får en fortsättning till och med 2016.

Syfte att höja kunskapen

Kampanjen syftar till att höja kunskapen om främlingsfientlighet, sexism och liknande former av intolerans, samt mobilisera för att främja mänskliga rättigheter, demokrati och jämställdhet på internet. Målgruppen är barn och unga.

– Det är fantastiskt roligt att vi får möjlighet att fortsätta med den lyckade ”No Hate Speech Movement”-kampanjen. Vi hoppas att vi genom den här utökade satsningen kan nå ännu fler unga, skolpersonal och föräldrar, säger Johnny Lindqvist, projektledare.

Nya insatser för demokrati

I det nya uppdraget från Kulturdepartementet har tillkommit insatser för att ”värna demokratin mot våldsbejakande extremism genom att stärka barns och ungdomars medie- och informationskunnighet” (ur Regeringens beslut).

– Konkret så handlar det om att genom kunskap stärka barns och ungas förmåga att använda sin yttrandefrihet för att därigenom öka delaktigheten i samhället, säger Ewa Thorslund, direktör förStatens medieråd.

Budget 2,9 msek

Statens medieråd ska också särskilt se till att kampanjen även når barn och unga med kognitiva och intellektuella funktionsnedsättningar. Totalt beräknas 2,9 miljoner avsättas för projektet under 2015 och 2016.

> Regeringens beslut (pdf), öppnas i nytt fönsterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Bland ämnena som hittills tagits upp i ”No Hate Speech Movement”:

  • Vad man kan göra om stämningen i sociala medier spårar ur.
  • Skillnaden mellan en elak kommentar och brottet förtal.
  • Sexism, rasism, hets mot folkgrupp, kränkande fotografering, barnpornografibrott.
  • Hur man anmäler en kränkning eller ett övergrepp.
  • Vad man kan göra som förälder om ens barn blivit utsatt för kränkande behandling på nätet.

> Om ”No Hate Speech Movement”länk till annan webbplats

> Lyssna på No Hate-poddenlänk till annan webbplats