Logotyp Statens medieråd
Logotyp Statens medieråd


”MIK för mig" fick Europa-pris

Senast uppdaterad: 2017-11-27

Statens medieråds digitala utbildningspaket ”MIK för mig” har vunnit en tävling inom det europeiska nätverket Insafe om bästa utbildningsmaterial i medie- och informationskunnighet för barn och unga. Förstapriset innebär att verktyget översätts till engelska och därmed görs tillgängligt för lärare och elever i 31 länder i Europa.

Bild

–Att dela med sig av digitala verktyg mellan länder är en viktig del av vårt EU-samarbete. Vi är stolta över att bli uppmärksammade på detta sätt, men det viktigaste är att kunskaperna kommer att kunna spridas till många fler än vi någonsin hade kunnat föreställa oss från början, säger Ewa Thorslund, direktör vid Statens medieråd.

Källkritik för lärare, elever, bibliotekarier

”MIK för mig” riktar sig till lärare, bibliotekarier och elever på högstadiet och gymnasiet. Verktyget finns också tillgängligt i en lättläst version för särgymnasieskolan och andra lässvaga grupper. Martina Högberg, projektledare på Statens medieråd, presenterade ”MIK för mig” för Insafe-nätverket på ett möte i Prag, Tjeckien. Representanter från medlemsländerna röstade i en final mellan totalt fem verktyg.

–”MIK för mig” handlar om källkritik och hur vi kan möta de möjligheter och risker dagens medielandskap för med sig, och det här är ett verktyg som passar för fler länder i Europa eftersom vi har liknande medieutveckling och trender, säger Martina Högberg.

Samarbete mellan 31 länder

Tävlingen anordnas av European Schoolnet och Insafe. Insafe är ett nätverk med organisationer från 31 europeiska länder som alla genomför medvetandehöjande aktiviteter och utbildningskampanjer i respektive land. Insafe drivs av European Schoolnet i Bryssel, vilka arbetar med att koordinera gemensamma aktiviteter inom nätverket. Statens medieråd och Bris, Barnens rätt i samhället, representerar Sverige i Insafe och driver tillsammans ett så kallat Safer Internet Centre.

–”MIK för mig” ger en överskådlig och tydlig bild av medie- och informationskunnighet och uppmuntrar samtidigt lärare och andra inom utbildningsväsendet att lära sig mer om viktiga frågor i dagens medielandskap, säger Hans Martens, eSafety Programme Manager för Europeiska skoldatanätet och samordnare inom Insafenätverket.

Ett säkrare internet för alla

–Nu ska vi översätta och anpassa ”MIK för mig” för alla Insafeländer med förhoppningen att denna utmärkta resurs ska bli tillgänglig för lärare, bibliotekarier och unga i, och även utanför, Europa, säger Hans Martens, och fortsätter:

–Insafenätverket har en uttalad strävan att ta fram de bästa metoderna för att göra internet till en säkrare och bättre plats för alla.

> Mer om ”MIK för mig”
> Mer information om European Schoolnet.länk till annan webbplats

I samarbete med

insafe-logga
Eu-logga
bris-logga

Statens medieråd representerar Sverige i EU-nätverket Insafelänk till annan webbplats och driver ett Safer Internet Centre med finansiellt stöd från EU:s Connecting Europe Facilitylänk till annan webbplats och dess program Safer Internet. Projektet syftar till en säkrare användning av internet bland barn och unga och drivs i samarbete med BRIS – Barnens rätt i samhället.länk till annan webbplats