Logotyp Statens medieråd
Logotyp Statens medieråd


Källkritik, dold reklam och visuellt småprat – Statens medieråd på bokmässan

Senast uppdaterad: 2017-10-13

Källkritik för att genomskåda vinklade budskap, dold reklam riktad till barn och bilder som maktmedel är några av de teman representanter för Statens medieråd kommer att vara med och diskutera under årets bokmässa.

Bild

Här hittar du oss under veckan:


Onsdag 27 september:

14.45-15.30 MEG Scen K1: Marknadsmässig kurragömmalek - om dold reklam riktad till barn Arrangör: STMR, Nordicom.


Torsdag 28 september:

11.00-11.20 Ung Scen/A-hallen: Från bokslukare till medieslukare. Arrangör: KUR, STMR.


12.30- 12.50 Molnet Scen/G-hallen/monter G02:50: Källkritik för att genomskåda vinklade budskap. Arrangör: STMR.


13.00 Molnets scen: Guldäpplefinalisterna presenteras.


13.30-13.50 Ung Scen/A-hallen: Behöver du säga allt du tänker? Arrangör: KUR, STMR, Kartago, Bonnier Carlsen.


14.30-14.50 Monter B02:02 Näthat. Arrangör: Bonnier Fakta och Kartago.


16.00-16.30 Monter C04:20: MIK och källkritik, en nödvändig kunskap som alla unga behöver. Arrangör: Lärarnas riksförbund.


17.00-17.45 Samhälle och debatt/skola/skolspåret: Näthat – ett manligt fenomen? Arrangör: Kartago och STMR.


Fredag 29 september

10.00-10.20 Ung Scen/A-hallen: Sant eller falskt - vem bryr sig? Arrangör: KUR, STMR.


15.00-15.45 Skola/Skolspåret seminarielokal G3: Trollfabriker och kritiskt tänkande. Arrangör: Stiftelsen DIU, Blank Spot Project, STMR och Studentlitteratur.


15.00-15.20 Molnet monter G02:50: Bildning/Samhälle/Debatt/Skola: Bilder som maktmedel. Arrangör: STMR.


15.20-15.40 Biblioteks och berättarscenen, D-hallen/monter D02:01: Vad gör man när hatet kommer? Arrangör: Bonnierförlagen.


Söndag 30 september

15.30-15.50 Molnet Scen, G-hallen/monter G02:50: Ordet är fritt, men behöver du säga allt du tänker? Arrangör: Kartago.

 

Sök bland nyheter och pressmeddelanden

 • 2018-05-24
  Bild Nominera din kandidat till Guldäpplet 2018
  Nu är det dags att nominera duktiga lärare och förskollärare som med digitala verktyg och medier inspirerar sina elever att nå kunskapsmål och utvecklas.
  Läs mer
 • 2018-05-03
  Bild Stärk dina elevers källkritiska förmåga inför valet 2018
  Barn och unga ska få möjlighet att utveckla sin digitala kompetens och bli stärkta i sin källkritiska förmåga. Därför har Statens medieråd inför höstens val sammanställt material till dig som arbetar med elever i skolmiljö.
  Läs mer
 • 2018-04-26
  Bild Ungas medievanor
  I slutet av 2017 genomförde PRV och Statens Medieråd en Sifo-undersökning om ungas medievanor riktad till målgruppen 12–16 år. Vi ville veta mer om hur ungdomar ser på streaming och illegal nedladdning och hur pass vanligt det är.
  Läs mer
 • 2018-03-13
  Journalisten och författaren Lisa Bjurwald leder samtalen i två avsnitt av No Hate-podden där kunskapen om konspirationsteorier fördjupas. Medverkar gör även  folkbildaren Maria Pia Cabero och nätforskaren Marcin de Kaminski.   Statens medieråd storsatsar på material om konspirationsteorier
  I en satsning på ämnet konspirationsteorier relanserar Statens medieråd två poddar under Källkritikens dag den 13 mars. Till satsningen hör även att ta fram ett metodmaterial med fokus på modern mytbildning. 

  Läs mer
 • 2018-03-09
  Bild Statens medieråd en av Sveriges bästa sajter för familjer
  När IDG presenterade sin lista över Sveriges bästa sajter så placerade sig Statens medieråd på topplistan som Sveriges fjärde bästa sajt i kategorin familj.
  Läs mer
 • 2018-03-08
  Bild Ägg i skägget
  Nej, nu handlar det inte om stundande påskhelg. Nu handlar det om jämställhet inom mediesektorn och i samhället i stort.
  Läs mer
 • 2018-02-06
  Bild Arbeta för ett säkrare internet

  Den 6 februari infaller årets Safer Internet Day, en dag som instiftats av EU för att främja ett säkrare internet, speciellt för unga. Syftet är att öka kunskapen om barns och ungas närvaro på nätet.
  Läs mer
 • 2018-01-31
  Bild Barn med funktionsnedsättning mer utsatta på nätet
  Unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar spenderar mer tid på nätet än unga utan diagnoser. De utsätts också oftare för mobbning, hot och sexuella inviter på nätet. För att hjälpa dem att utnyttja nätets alla möjligheter och rusta dem med försiktighetsåtgärder har riksförbundet Attention i samverkan med Statens medieråd tagit fram ett nytt webbverktyg: Koll på nätet.
  Läs mer
 • 2017-12-13
  Ewa Thorslund, direktör Statens medieråd. Miljödiplomerad myndighet med fokus på social hållbarhet
  Inom svensk förvaltning ställs det många krav. Krav av olika slag. Enligt Myndighetsförordningens tredje paragraf framgår det till exempel att myndighetens ledning ansvarar för att verksamheten bedrivs effektivt, redovisas på ett tillförlitligt och rättvisande sätt, samt hushåller väl med statens medel. Vi ska överhuvudtaget hushålla med samhällets resurser. Vi ska i enlighet med Förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter också integrera miljöhänsyn i myndighetens verksamhet så att man tar hänsyn till verksamhetens direkta och indirekta miljöpåverkan på ett systematiskt sätt.
  Läs mer
 • 2017-12-11
  Bild ”En bild säger mer än tusen ord”- nytt verktyg hjälper unga att avslöja könsnormer i bildspråket

  Varje dag möts vi av otaliga mängder bilder. Vad som syns och inte syns kan påverka vilka röster vi tar på allvar. I spåren av #metoo efterlyser skolelever utbildning och redskap för hur samhället kan skildra individer mer jämställt. Nu presenterar Statens medieråd ett nytt omfattande material om osynliga strukturer i bildspråket, riktat till pedagoger på högstadiet och gymnasiet.
  Läs mer
 • 2017-12-04
  Bild Ny lärarhandledning till serieboken Ordet är fritt
  Nu finns en lärarhandledning till serieboken Ordet är fritt som lanserades tidigare i år. I boken delar några av Sveriges mest kända serietecknare och författare med sig av sina berättelser om näthat - och sina strategier att hantera det.
  Läs mer
 • 2017-12-01
  Bild Smarta mobiler behåller sin statusroll
  Familjens inkomst och utbildningsnivå spelar en fortsatt viktig roll för barns tillgång till och användning av medier. I Statens medieråds rapport Ungar & medier: demografi från 2015 visade resultaten att tillgång till medieteknik i hemmet hade en tydlig koppling till familjens inkomst. Detta bekräftas nu även i 2017 års undersökning. Exempelvis använder barn till föräldrar med både låg utbildning och låg inkomst internet allra minst medan barn till föräldrar med låg utbildning och hög inkomst använder internet allra mest. 
  Läs mer
 • 2017-11-01
  Bild Årets vinnare av lärarpriset Guldäpplet
  Fyra lärare och en forskare belönas för sitt arbete med att utveckla undervisningen med nytänkande och digitalisering.
  Läs mer
 • 2017-10-27
  Bild No hate-dagen – sprid goda budskap på nätet
  Lördagen den 4 november är det No hate-dagen – en dag för manifestation mot näthat i sociala medier. Alla kan vara med och sprida goda budskap under hashtagen #NoHateSE.
  Läs mer
 • 2017-10-13
  Bild Heath får Guldäpplejuryns särskilda pris 2017
  Juryn för lärarpriset Guldäpplet har utsett Carl Heath, ansvarig för digitalisering och lärande på forskningsinstitutet RISE, till mottagare av Guldäpplejuryns särskilda pris 2017.
  Läs mer
 • 2017-10-05
  Bild Årets finalister utsedda till lärarpriset Guldäpplet
  Drygt hundra engagerade och kompetenta lärare har nominerats till lärarpriset Guldäpplet 2017. Bland dessa har juryn nu utsett årets finalister.
  Läs mer
 • 2017-09-26
  Bild Källkritik, dold reklam och visuellt småprat – Statens medieråd på bokmässan
  Källkritik för att genomskåda vinklade budskap, dold reklam riktad till barn och bilder som maktmedel är några av de teman representanter för Statens medieråd kommer att vara med och diskutera under årets bokmässa.
  Läs mer
 • 2017-09-25
  Bild Syftet med dagens reklam är att uppfattas som allt annat… än just reklam!
  För första gången finns nu en bok som diskuterar dold reklam riktad mot barn utifrån olika perspektiv: forskarens, journalistens, branschens och inte minst barnens. I den nya antologin Marknadsmässig kurragömmalek? Barn, unga och dold reklam ger elva artikelförfattare sin syn på dold reklam. Boken är ett samarbete mellan Nordicom och Statens medieråd.
  Läs mer
 • 2017-08-22
  Bild Ny seriebok skildrar näthat och sexism
  Den 22 augusti lanserar Statens medieråd och Kartago ett nytt sätt att berätta om flickors och kvinnors utsatthet på nätet i form av en seriebok. Några av Sveriges mest kända serietecknare och författare delar med sig av sina berättelser om näthat – och sina strategier för att hantera det.
  Läs mer
 • 2017-08-21
  Lokala insatser för att ökad medie- och informationskunnighet efterlyses. Foto: Shutterstock Efterlysning: Aktiviteter för ökad medie- och informationskunnighet

  Statens medieråd fick den 29 juni i uppdrag av regeringen att tillsammans med Myndigheten för press, radio och tv göra en kartläggning av större planerade och pågående insatser avseende medie- och informationskunnighet (MIK) och digital kompetens.
  Läs mer
 • 2017-06-26
  Från Donners plats i Visby under Almedalsveckan. Foto: Malin Ericsson, Region Gotland. Falska nyheter, upphovsrätt och näthat - Statens medieråd i Almedalen
  Den digitala världens påverkan på vår empatiska förmåga, upphovsrätt och nyhetsrapportering, film som vapen, skolans ansvar vid kränkningar på nätet samt demokrati och extremism är några av de teman representanter för Statens medieråd kommer att vara med och diskutera under årets politikervecka i Almedalen. Här hittar du samlad information om alla seminarier Statens medieråd arrangerar eller medverkar i under årets almedalsvecka.
  Läs mer
 • 2017-05-23
  Bild Ungar & medier – gårdagens högkonsumenter är dagens genomsnittsanvändare

  Tiden som ägnas åt medieanvändning har ökat kraftigt bland barn och ungdomar det senaste decenniet. Det framgår av Statens medieråds undersökning Ungar & medier som kartlagt barns och ungas medieanvändning vartannat år sedan 2005. Årets undersökning visar bland annat att en fjärdedel av alla 4-åringar använder internet dagligen.
  Läs mer
 • 2017-05-04
  Bild Lär dig tolka lagen med ny juridikserie

  Hur kan vuxenvärlden hjälpa barn och unga som råkar illa
  ut på nätet? Nu släpper Statens medieråd en juridikserie
  för pedagoger och andra vuxna med syfte att reda ut var gränsen
  går mellan lagligt och olagligt i vår digitala vardag.

  Läs mer
 • 2017-04-27
  Guldäpple Nominera till lärarpriset Guldäpplet 2017
  Finns det en lärare som har gjort framstående insatser för att utveckla elevernas lärande med stöd av IT på din skola? Någon som dessutom har uppmuntrat kollegor i den egna skolan och kommunen? Nominera henne eller honom till lärarstipendiet Guldäpplet, senast 1 juni.
  Läs mer
 • 2017-04-05
  Bild Syna nätet med hjälp av ny guide
  Ser du bara strandbilder i dina annonsrutor? Lär dig hur ditt beteende på nätet avgör vilken information du får ta del av. Nu släpper Statens medieråd en ny gratis guide om algoritmer i samarbete med Viralgranskaren och IIS, Internetstiftelsen i Sverige.
  Läs mer
 • 2017-03-01
  Biosalong. Foto: Simon D/FlickR. Lagändring: Nu får barn som fyllt 11 år se film med 15-årsgräns på bio i sällskap med en vuxen
  Från och med 1 mars 2017 får barn som fyllt elva men inte femton år se film med 15-årsgräns på bio i sällskap med en person över 18 år. Lagändringen ger föräldrar ett större ansvar över vilka filmer deras barn kan se på bio. Skyddet för barn som går på bio utan sällskap av någon vuxen förblir dock detsamma, för ett ensamt barn är 15-årsgränsen fortfarande absolut. 
  Läs mer
 • 2017-02-24
  Skolbarn framför dator. Foto: Lucélia Ribeiro/FlickR Frukostseminarium om Ungar & mediers första resultat

  Välkommen till frukostseminariet "Från papper till pixlar – Mediala generationsklyftor" i Stockholm onsdag 8 mars. Nordicom, Statens medieråd, Kantar Sifo och TS presenterar ny statistik om medieanvändning. Du får bland annat ta del av de första resultaten om barns och ungas medievanor i rapporten Ungar & medier.
  Läs mer
 • 2017-02-09
  Vad är sant på nätet? Bild: Shutterstock/Intellecta Vad är sant på nätet? MIK för mig - nytt digitalt material om källkritik
  Medie- och informationskunnighet (MIK) blir allt viktigare i dagens medielandskap. Därför har Statens medieråd tagit fram ett digitalt verktyg fyllt med diskussionsfrågor, övningar och färdiga lektionspaket om källkritik, vinklade budskap och våra relationer på nätet.
  Läs mer
 • 2017-02-03
  Publik inne i mörk biosalong. Ny lag: Från 1 mars kan 11-åringar se film med 15-årsgräns på bio i sällskap med en vuxen

  Från och med 1 mars 2017 så kommer den så kallade ledsagarregeln även att omfatta filmer med 15-årsgräns. Detta innebär att barn mellan 11 år och 14 år får se film med 15-årsgräns på bio i sällskap med en person över 18 år. Tidigare har ledsagarregeln bara gällt för åldersgränserna från 7 år och från 11 år, men från 1 mars kommer alltså alla åldersgränser att omfattas.
  Läs mer
 • 2017-01-25
  Alexandra Pascalidou och Ida Östensson Vad gör näthat med flickors yrkesval – och demokratin?
  Om kvinnor drabbas hårdare av näthat än män – vad gör det med flickors vilja att uttrycka sig offentligt? Hur påverkar det deras yrkesval? Och vad händer med demokratin? Detta diskuterar Alexandra Pascalidou, journalist och författare, och Ida Östensson, Make Equal och FATTA-rörelsen, i ett nytt avsnitt av No hate-podden.
  Läs mer
 • 2017-01-17
  Person framför stor bildskärm. Nytt skolmaterial om falska nyheter och propaganda

  Falska nyheter, vinklade budskap och propaganda blir allt vanligare. Ofta byggs trovärdigheten upp med hjälp av bild och film. Nu har Statens medieråd tagit fram ett skolmaterial som ska stärka barns och ungas ”visuella läskunnighet”, värna demokratin och bidra till att förebygga våldsbejakande extremism. Materialet riktar sig till mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet.
  Läs mer
 • 2016-12-29
  Bild Statens medieråd får miljödiplom för 2017

  Statens medieråd har för tredje året i rad diplomerats för sitt miljöarbete. Diplomeringen, som gäller för 2017, utfärdas av Svensk Miljöbas. 
  Läs mer
 • 2016-12-29
  Bandspelare framför vägg med grafitti Ny rapport om skadlig mediepåverkan

  Vad är skadlig mediepåverkan? Det reder Statens medieråd ut i en ny rapport.
  Läs mer
 • 2016-12-15
  Ewa Thorslund, direktör Statens medieråd. Men… stäng AV!
  Redan år 2013 startades ett arbete upp på Statens medieråd i syfte att systematiskt se över – och förstås minska – miljöbelastningen. Utifrån detta skapades ett antal styrdokument, uppsatta mål, mätningar och uppföljningar. I september 2014 miljödiplomerades så myndigheten i enlighet med Svensk miljöbas, något som vi är mycket stolta över.
  Läs mer
 • 2016-11-14
  Bild på barn med mobil Stort intresse för No hate-kampanjen
  Statens medieråds pågående kampanj mot näthat, No Hate Speech Movement, möter stort intresse. Ett inlägg på Facebook, som vänder sig till skolor och bibliotek, har nåtts av över 50 000 personer och fått 1 100 kommentarer och delningar.
  Läs mer
 • 2016-11-01
  Bild No hate-dagen på fredag – sprid goda budskap på nätet
  Fredagen den 4 november är det No hate-dagen – en dag för manifestation mot näthat i sociala medier. Alla kan vara med och sprida goda budskap under hashtagen #NoHateSE.
  Läs mer
 • 2016-10-31
  Bild Matematiklärare vann Guldäpplet för digitala experiment

  Sex lärare belönades i dag för sitt arbete med att utveckla undervisningen med digitala verktyg och resurser. Jonas Hall, lärare i matematik och fysik på Rodengymnasiet i Norrtälje, utsågs till årets vinnare av lärarpriset Guldäpplet.
  Läs mer
 • 2016-10-31
  Startsida Föräldraquizet Statens medieråd testar: Vad vet föräldrar om barnens digitala värld?
  Vad vet föräldrar om barnens vardag på nätet? Nu kan de testa sig själva med hjälp av Statens medieråds nya Föräldraquiz.
  Läs mer
 • 2016-10-21
  Bild Så kan skolor och bibliotek motverka näthat
  Den 4 november är det No hate-dagen – en dag då unga manifesterar mot näthat i sociala medier. Under veckorna före och efter sprider Statens medieråd material för att stötta pedagoger och bibliotekarier att ta upp frågan om hur vi beter oss på nätet.
  Läs mer
 • 2016-10-05
  Anna Kaya och Hülya Basaran, fick Guldäpplejuryns Särskilda Pris 2016. Lärare prisade för innovativ svenskundervisning
  Guldäpplets Särskilda Pris för lärare som uträttat långvariga, betydelsefulla insatser för främjande av lärande med stöd av it går i år till två lärare i svenska som andraspråk: Anna Kaya, Stockholms universitet, och Hülya Basaran, Högskolan Väst.
  Läs mer
 • 2016-09-12
  Bild Skolbiodagen – en hel dag om film för pedagoger
  Varför det är viktigt att våga berätta de svåra historierna – det är temat för Skolbiodagen 2016. Syftet med dagen är att lyfta fram filmpedagogikens möjligheter i mötena med barn och unga.
  Läs mer
 • 2016-08-25
  Bild Lärare från hela landet nominerade till lärarpriset Guldäpplet
  Ett hundratal lärare över hela Sverige har nominerats till Guldäpplet, ett lärarstipendium som årligen delas ut till en eller flera lärare som förnyat lärandet med stöd av IT i egen undervisning och som inspirerat elever och kollegor i ett lokalt, kommunalt och gärna även nationellt verksamhetsfält. Statens medieråd sitter med i den jury som utser den slutliga vinnaren.

  Läs mer
 • 2016-08-25
  Bild Statens medieråd har upphandlat kommunikationstjänster från Intellecta Corporate
  I en nyligen avslutad upphandling tecknar Statens medieråd avtal med Intellecta Corporate kring kommunikationstjänster.

  Läs mer
 • 2016-07-08
  Bild Sommarlovskampanj mot näthat – för föräldrar
  Sociala medier tar inte sommarlov. Många barn och unga upplever att vuxna inte pratar med dem om deras liv på internet. Under fyra sommarveckor kampanjar Statens medieråd på Facebook för att inspirera föräldrar att börja dialogen.
  Läs mer
 • 2016-07-08
  Bild Näthjälp till föräldrar på arabiska och somaliska
  Vad kan föräldrar göra för att stötta sina barn på internet?Statens medieråds broschyr kring detta har nu översatts från svenska till engelska, somaliska och arabiska.  
  Läs mer
 • 2016-07-04
  Statens medieråd ska granska skydd för barn och unga på nätet
  Hur skyddas barn och unga mot rasism, hatbrott och extremism på internet? Nu ska Statens medieråd på regeringens uppdrag granska samhällets skydd på internet och i sociala medier. I arbetet omfattas både offentliga aktörer, det civila samhället samt privata aktörer såsom Facebook, Instagram, Kik, Snapchat och andra sociala medier.
  Läs mer
 • 2016-07-01
  Från Donners plats i Visby under Almedalsveckan Näthat och digitalt utanförskap – Statens medieråd i Almedalen
  Digitalt utanförskap, nätsäkerhet och näthat – allt med fokus på barn och unga. Så ser Statens medieråds engagemang ut under Almedalsveckan 2016. Här är de evenemang där myndighetens experter medverkar. 
  Läs mer
 • 2016-06-28
  Illustration av familj med varsinna mobiler Stöd för bvc-samtal om medier sprids nationellt
  Illustrationerna kring familjers medieanvändning, som presenterades av Statens medieråd i början av året, sprids nu till landets samtliga barnavårdscentraler. De ska användas i samtal med småbarnsföräldrar.

  Läs mer
 • 2016-05-30
  Bild 11-årsgräns för Flickan, mamman och demonerna
  Högsta förvaltningsdomstolen beslutade den 27 maj att man inte meddelar prövningstillstånd i ärendet om åldersgräns för filmen Flickan mamman och demonerna.

  Läs mer
 • 2016-05-17
  Bild Vem ska du nominera till lärarpriset Guldäpplet 2016?
  Nu är det dags att nominera framstående lärare t länk till annan webbplats#‎Guldäppletlänk till annan webbplats! Förslag ska innehålla en tydlig motivering och gärna länkar till webbmaterial med beskrivning av den nominerades insatser. Vinnaren av Guldäpplet presenteras på Skolforum i Stockholm i oktober. Priset består av ett stipendium på 25 000 kronor och ett munblåst glasäpple. Nominera senast 1 juni, 2016.
  Läs mer
 • 2016-05-13
  Bild på en halvglob täckt med bilder på ansikten. Pixabay cc-licens: geralt. Barn, unga och internet i Almedalen 2016

  Kring barn, unga och internet rör sig Statens medieråds engagemang under Almedalsveckan 2016. Här är en lista över experter på plats, inbokade engagemang, aktuella ämnen och rapporter.

  Läs mer
 • 2016-05-11
  Foto: lässtjärnorna.se av Agnes Stuber (CC BY) Teentime, Sportfiskeskolan, Wikiljudia – några av vinnarna i Webbstjärnan 2016
  Webbstjärnan är en tävling som arrangeras av Internetstiftelsen i Sverige, IIS, och går ut på att man ska publicera ett skolarbete på internet. IIS erbjuder ett gratis webbpubliceringsverktyg för att ge elever och lärare en möjlighet att lära sig mer om webb, internet och webbpublicering. I år deltog hela 2061 webbplatser och 68 000 elever i tävlingen och den 9 maj delades priset ut till hela klasser eller enskilda elever/grupper. Statens medieråd satt med juryn. 
  Läs mer
 • 2016-05-11
  Bild Statens medieråd överklagar kammarrättens beslut
  Den 22 april beslutade kammarrätten att inte meddela prövningstillstånd i ärendet om åldersgräns för filmen Flickan, mamman och demonerna. Den 9 maj överklagade Statens medieråd beslutet och yrkar att Högsta förvaltningsdomstolen meddelar prövningstillstånd i kammarrätten. Till dess att ärendet slutgiltigt avgjorts gäller fortsatt åldersgränsen 15 år.
  Läs mer
 • 2016-05-06
  Bild Funderar du på hur du skulle kunna lägga upp ett MIK-projekt på skolan?
  För att underlätta har vi tagit fram två färdiga projektupplägg som skolbibliotekarie och lärare kan driva tillsammans. Projekten är ämnesövergripande och svarar mot centrala mål, kunskapskrav och förmågor som eleverna, enligt Lgr11, ska träna på. Uppläggen finns för olika årskurser och låter eleverna träna på källkritiskt tänkande utifrån begreppet medie‐ och informationskunnighet inom ramen för undervisning i samhällskunskap, svenska, geografi, hem- och konsumentkunskap och även bild.
  Läs mer
 • 2016-04-22
  Bild Kammarrätten meddelar inte prövningstillstånd
  Den 22 april kom kammarrättens beslut angående Statens medieråds begäran om prövningstillstånd. Kammarrätten meddelar inte prövningstillstånd.
  Läs mer
 • 2016-04-22
  Thomas Hammarberg talade på Barnrättsdagarna i Örebro

  Statens medieråd har medverkat på Barnrättsdagarna i Örebro arrangerat av Barnombudsmannen och Stiftelsen Allmänna Barnhuset i samarbete med Örebro kommun. Temat var ”Barnkonventionen som lag i praktiken”.
  Läs mer
 • 2016-04-22
  Flickas hand med mobil i närbild Barn med diagnoser mer utsatta än andra på internet
  Barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NFP) som ADHD och Aspergers syndrom råkar i större utsträckning än andra barn ut för hot, mobbning och sexuella närmanden på internet. Men datorer och internet ger också många barn med NPF positiva upplevelser, till exempel nya vänner för barn som annars inte har några kompisar alls. 
  Läs mer
 • 2016-04-19
  Bild “MIK för mig” på engelska lanserad på internationell konferens
  Statens medieråds digitala utbildningspaket ”MIK för mig” vann en tävling inom det europeiska nätverket Insafe om bästa utbildningsmaterial i medie- och informationskunnighet för barn och unga. Förstapriset – att få hjälp med översättning till engelska – har gjort delar av ”MIK för mig” tillgängligt för lärare och elever i 31 europeiska länder.

  Läs mer
 • 2016-04-14
  Bild Statens medieråd överklagar förvaltningsrättens dom
  Den dom som Förvaltningsrätten i Stockholm meddelat avseende filmen "Flickan, mamman och demonerna" överklagar Statens medieråd den 13 april 2016, genom att ansöka om prövningstillstånd hos Kammarrätten i Stockholm.

  Läs mer
 • 2016-04-11
  Bild Lärarna som inspirerar till digitalisering i undervisningen
  Guldäpplet, ett pris som delas ut till lärare som har förnyat lärandet med stöd av it, fyller 15 år. Det firades 31 mars med mingel och seminarium på temat ”Ser vi nya kliv i lärandet med digitaliseringen?”.
   
  Läs mer
 • 2016-04-08
  Loggo med färger Statens medieråd Angående förvaltningsrättens sänkning av åldersgränsen för filmen Flickan mamman och demonerna
  Den 5 april sänkte förvaltningsrätten åldersgränsen på filmen Flickan mamman och demonerna från 15 år till 11 år. Domen vinner laga kraft efter tre veckor, under denna tid har Statens medieråd möjlighet att överklaga beslutet.
  Läs mer
 • 2016-04-06
  Loggo med färger Statens medieråd Förvaltningsrätten sänker åldersgränsen på filmen Flickan mamman och demonerna
  Förvaltningsrätten i Stockholm meddelande på tisdagen att man bifaller överklagandet från Triart Film och sänker därmed åldersgränsen till 11 år. Statens medieråd har nu tre veckor på sig att överklaga domen.

  Läs mer
 • 2016-03-18
  Om åldersgränsen på filmen Flickan, mamman och demonerna
  Med anledning av den debatt som förs i media angående åldersgränsen för filmen Flickan, mamman och demonerna vill Statens medieråd göra några förtydliganden kring myndighetens arbete med att fastställa åldersgräns för film som ska visas offentligt:
  Läs mer
 • 2016-03-17
  Hand med mobil Ny folder: Familjekonflikter kring medieanvändning

  ”Hela vår familj använder telefoner ganska mycket. Det låter kanske lite hemskt, men vi är ganska mobilberoende.” Beskrivningen kommer från en 14-årig flicka, och finns med i en ny folder med fakta om familjekonflikter kring medieanvändning.
  Läs mer
 • 2016-03-08
  Bild Statens medieråd i juryn för lärarnas it-pris Guldäpplet 

  Lärarpriset Guldäpplet delas ut till lärare som utvecklat undervisningen och inspirerat elever och kolleger kring IT. Statens medieråd är ny samarbetspartner och ingår i juryn. 
  Läs mer
 • 2016-03-08
  Stort internationellt genomslag för Safer Internet Day
  Safer Internet Day sprider sig över världen. I år deltog över 110 länder i kampanjen. Safer Internet Day är ett EU-initiativ som ska verka för ett bättre internet – framför allt för barn och unga. Här presenterar vi några siffror.
  Läs mer
 • 2016-03-08
  Illustration: Lotta Sjöberg Statens medieråd ger ut stöd för samtal på barnavårdscentralerna
  De flesta treåringar har varit på nätet och 42 procent av femåringarna använder internet minst några gånger i veckan. Nu har Statens medieråd tagit fram ett pedagogiskt material för barnavårdscentralerna, som kan användas i mötet med småbarnsföräldrar.
  Läs mer
 • 2016-02-23
  Bild Direktör Ewa Thorslund: Med avstamp i 2015 inför 2016

  Efter skolattacken i Trollhättan hösten 2015 talades det om att ”nätet kokar av rasism och främlingsfientlighet” – att gärningsmannen vid dådet följt flera fascistiska och rasistiska bloggar och upprop. För, det flödar av åsikter och fakta på nätet. Och, fakta som begrepp kan verkligen urholkas rejält. Bara för att många delar och sprider ett budskap så betyder det inte att det är riktigt och sant. Det är lätt att tycka och känna saker, men åsikter och fakta är som bekant inte samma sak. 
  Läs mer
 • 2016-02-03
  Omslag för broschyren Hat och kränkningar på internet Hjälp till föräldrar att stötta barnen på internet
  Ibland kan det vara svårt för föräldrar att prata med sina barn om deras vardag på nätet. Våra forskningsrapporter visar att många föräldrar oroar sig för att deras barn ska råka ut för mobbning och hat på internet. Samtidigt upplever en stor del av barnen att föräldrarna inte pratar med dem om sådant. Vi har därför tagit fram ett kunskapspaket till föräldrar som finns på webbplatsen nohate.se.

  Läs mer
 • 2016-02-01
  Bild 3 frågor till Bris om barn och internet

  Bris och Statens medieråd är samarbetspartner och representerar Sverige i det europeiska Insafe-nätverket. Tillsammans arrangerar vi Safer Internet Day varje år i Sverige. Bris pratar främst med barn men får även mycket samtal från vuxna på stödlinjen "Bris Vuxentelefon". Här frågar vi Jonas Söderlund, kurator på Bris, om vilka frågor som vuxna vänder sig till Bris med.
  Läs mer
 • 2016-01-26
  Bild Statens medieråd kartlägger familjekonflikter om medier
  Konflikter om barns medieanvändning är närmast självklara inslag i vardagen för barnfamiljer i dag. Konflikterna handlar oftast om den tid barnen ägnar åt medier och mindre om mediernas innehåll.
  Läs mer
 • 2016-01-20
  Bild Föräldrarna i fokus på Safer Internet Day 9 februari
  Den 9 februari infaller Safer Internet Day. Dagen har instiftats för att främja ett säkrare internet, framför allt för barn och unga. I år kommer Statens medieråd att rikta sig med en kampanj till barnens viktigaste resurs: föräldrarna.
  Läs mer
 • 2015-12-17
  Omslag Problematiskt datorspelande Pressmeddelande: Statens medieråd ger råd om problematiskt datorspelande
  Nu kommer Statens medieråd med råd till föräldrar om problematiskt datorspelande. Råden handlar om kunskap, dialog och att komma överens om avtal kring spelandet.
  Läs mer
 • 2015-12-08
  Bild på framsidan av rapporten "Ungar & medier 2015: demografi" Föräldrars bakgrund och utbildning viktiga för barns medievanor
  Barns medievanor varierar ofta i förvånansvärt stor utsträckning med demografiska faktorer.Föräldrars härkomst, utbildning och inkomst samt boendekommunens storlek har betydelse för barnens innehav, tillgång till och användning av smarta telefoner, surfplattor, datorer och tv-apparater. Det visar Statens medieråds nya rapport "Ungar & medier 2015: demografi".
  Läs mer
 • 2015-11-02
  Filmad föreläsning om förebyggande arbete mot extremism
  Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke bjöd den 11/11, 2015 in till en tankeväckande föreläsning med Suleiman Bakhit, en fredskämpe och expert på förebyggande arbete mot extremism. Titeln på föreläsningen är ”The hero factor against extremism”. Här kan du se hela föreläsningen, som filmades.
  Läs mer
 • 2015-10-21
  No Hate Speech Movment - logo Prisbelönt regissör gör filmer mot näthat
  Mångfaldigt prisbelönta regissören Anders Rune gör dokumentära kortfilmer mot näthat för Statens medieråd. Filmerna släpps under november.
  Läs mer
 • 2015-10-19
  Bild Statens mediepodd avsnitt 4: Datorspel - litteraturens framtid?

  Spela datorspel är fult, läsa böcker är fint. Så låter det ofta i debatten. Men kan det inte lika gärna vara tvärtom? I dag är det ett faktum att vissa spel har genererat hela romanserier – som intresserar en ny, kanske mindre läsvan, grupp, inte minst killar. Men går det verkligen att likställa spel med böcker? Och vilka spel är det egentligen vi talar om? Om detta handlar Statens mediepodds avsnitt 4, som spelades in Live på Bok och biblioteks i Göteborg 2015.
  Läs mer
 • 2015-09-22
  Pressmeddelande: Nästan alla svenska barn använder nu internet
  Svenska barns och ungas medieanvändning utvecklas mycket snabbt. Användningen av surfplattor och smarta mobiler går allt längre ner i åldrarna och det som förr var extrem frekvens av internetanvändning är numera det normala – gårdagens högkonsumenter är nu genomsnittsanvändare.
  Läs mer
 • 2015-06-30
  Bild Nytt regeringsuppdrag om kampanj mot näthat
  Regeringen ger Statens medieråd i uppdrag att fortsätta arbetet mot näthat. Uppdraget utökas med att genom spridande av medie- och informationkunnighet bidra till att motverka våldsbejakande extremism.
  Läs mer
 • 2015-06-24
  Bild Direktör Ewa Thorslund om bibliotekens viktiga roll
  Bibliotekens viktiga roll i samhället betonas när Statens medieråds direktör Ewa Thorslund kommenterar första etappen av satsningen på MIK-bibliotek. ”...alla behöver nya förmågor för att möta och hantera en allt mer komplex omvärld”, skriver hon.
   
  Läs mer
 • 2015-06-24
  Ökad medie- och informationskunnighet på 400 bibliotek
  MIK breder ut sig över landet. Nästan 400 bibliotek har deltagit i ett projekt för att öka kompetensen inom medie- och informationskunnighet, MIK. Projektet fortsätter i höst.
  Läs mer
 • 2015-06-18
  Bild ”MIK för mig" fick Europa-pris
  Statens medieråds digitala utbildningspaket ”MIK för mig” har vunnit en tävling inom det europeiska nätverket Insafe om bästa utbildningsmaterial i medie- och informationskunnighet för barn och unga. Förstapriset innebär att verktyget översätts till engelska och därmed görs tillgängligt för lärare och elever i 31 länder i Europa.
  Läs mer
 • 2015-06-17
  Nytt uppdrag till Statens medieråd
  Regeringen har tilldelat Statens medieråd uppdraget att föreslå ett nytt avgiftssystem för fastställande av åldersgränser för film och att eventuellt föreslå en utvidgning av den så kallade ledsagarregeln till att gälla åldersgränsen 15 år.
  Läs mer
 • 2015-03-31
  Nytt lärarmaterial: "MIK för mig - lättläst"
  Nu kommer ett nytt lärarmaterial med övningar kopplat till MIK för mig. Materialet är bearbetat till lättläst svenska så att hela utbildningspaketet ska kunna användas inom särgymnasieskolan och i andra lässvaga grupper.
  Läs mer
 • 2015-03-31
  Bild Om vikten av att förstå alla barns medievardag
  Statens medieråds direktör Ewa Thorslund berättar i en krönika om myndighetens strävan efter kunskap om alla barns och ungas medievardag. Förra året initierades en förstudie i syfte att öka kunskapen kring hur medievanorna hos barn och unga med en kognitiv eller intellektuell funktionsnedsättning ser ut. I år fortsätter det arbetet, och som ett led i det lanseras idag "MIK för mig - lättläst version".
   
  Läs mer
 • 2015-02-10
  Hur rustar vi en generation som inte vill släppa mobilen?
  Med anledning av MIK-veckan 2015 släpps idag rykande färsk statistik från Statens medieråd. Siffrorna visar att 95 % av 11-åringarna har en egen mobil, de allra flesta smarta mobiler med internet. De medievanor som förr var associerade med tonåringar kryper allt längre ned i åldrarna, vilket reser frågor om ett ökat behov att stärka barn som mediekonsumenter.
  Läs mer