Logotyp Statens medieråd
Logotyp Statens medieråd


Källkritik, dold reklam och visuellt småprat – Statens medieråd på bokmässan

Senast uppdaterad: 2017-10-13

Källkritik för att genomskåda vinklade budskap, dold reklam riktad till barn och bilder som maktmedel är några av de teman representanter för Statens medieråd kommer att vara med och diskutera under årets bokmässa.

Bild

Här hittar du oss under veckan:


Onsdag 27 september:

14.45-15.30 MEG Scen K1: Marknadsmässig kurragömmalek - om dold reklam riktad till barn Arrangör: STMR, Nordicom.


Torsdag 28 september:

11.00-11.20 Ung Scen/A-hallen: Från bokslukare till medieslukare. Arrangör: KUR, STMR.


12.30- 12.50 Molnet Scen/G-hallen/monter G02:50: Källkritik för att genomskåda vinklade budskap. Arrangör: STMR.


13.00 Molnets scen: Guldäpplefinalisterna presenteras.


13.30-13.50 Ung Scen/A-hallen: Behöver du säga allt du tänker? Arrangör: KUR, STMR, Kartago, Bonnier Carlsen.


14.30-14.50 Monter B02:02 Näthat. Arrangör: Bonnier Fakta och Kartago.


16.00-16.30 Monter C04:20: MIK och källkritik, en nödvändig kunskap som alla unga behöver. Arrangör: Lärarnas riksförbund.


17.00-17.45 Samhälle och debatt/skola/skolspåret: Näthat – ett manligt fenomen? Arrangör: Kartago och STMR.


Fredag 29 september

10.00-10.20 Ung Scen/A-hallen: Sant eller falskt - vem bryr sig? Arrangör: KUR, STMR.


15.00-15.45 Skola/Skolspåret seminarielokal G3: Trollfabriker och kritiskt tänkande. Arrangör: Stiftelsen DIU, Blank Spot Project, STMR och Studentlitteratur.


15.00-15.20 Molnet monter G02:50: Bildning/Samhälle/Debatt/Skola: Bilder som maktmedel. Arrangör: STMR.


15.20-15.40 Biblioteks och berättarscenen, D-hallen/monter D02:01: Vad gör man när hatet kommer? Arrangör: Bonnierförlagen.


Söndag 30 september

15.30-15.50 Molnet Scen, G-hallen/monter G02:50: Ordet är fritt, men behöver du säga allt du tänker? Arrangör: Kartago.

 

Sök bland nyheter och pressmeddelanden

 • 2018-10-30
  Guldäpple Vinnare av Guldäpplet 2018:
  Innovativa lärare skapar engagerande och motiverande undervisning i samspel med omvärlden

  Tre lärare och en rektor belönades i dag för sitt arbete med att utveckla undervisningen med nytänkande och digitalisering. Maria Glawe, speciallärare med inriktning språk-, läs- och skrivutveckling och förstelärare på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg utsågs till årets vinnare av lärarpriset Guldäpplet för sitt arbete med att skapa en engagerande och motiverande undervisning i samspel med omvärlden, viket bidrar till elevernas fördjupade kunskaper.
  Läs mer
 • 2018-10-25
  Bild Goda budskap på nätet under No hate-dagen
  Söndagen den 4 november är det No hate-dagen – en dag för manifestation mot näthat i sociala medier. Alla som vill kan vara med och sprida goda budskap under hashtagen #NoHateSE.
  Läs mer
 • 2018-10-16
  Rektor Amelie Wahlström får Guldäpplejuryns särskilda pris. Rektor från Karlstad vinnare av Guldäpplejuryns särskilda pris
  Juryn för Guldäpplet har utsett Amelie Wahlström, rektor i Karlstad, till mottagare av Guldäpplejuryns särskilda pris 2018. Priset delas ut till en eller flera personer som har uträttat långvariga, betydelsefulla insatser för främjande av lärande med stöd av it och medier.
  Läs mer
 • 2018-10-01
  Finalisterna till lärarpriset Guldäpplet Daniel Nilsson, Maria Glawe och Anna Bergström står bredvid varandra. Foto: Bo Helmersson. Tre speciallärare finalister till lärarpriset Guldäpplet
  Drygt hundra engagerade och kompetenta lärare har nominerats till lärarpriset Guldäpplet 2018. Här är årets finalister!
  Läs mer
 • 2018-09-24
  Bild Statens medieråd satsar på sociala medier på föräldriska
  Hur talar man om sociala medier med barn och unga som ofta har bättre kunskaper än föräldrarna? Statens medieråd lanserar nu ett antal snabbguider riktade till vuxna för att kunna undvika en cringe stämning vid middagsbordet.
  Läs mer
 • 2018-09-19
  Bild på omslaget till antologin. En närbild på stängda ögon och lugg. Höjdpunkter på årets bokmässa

  Hur försvarar kunskapsinstitutioner demokrati och öppenhet i vardagen? Är sociala medier ett hot mot den seriösa journalistiken eller ett nyttigt komplement? Varmt välkommen att lyssna när representanter för Statens medieråd diskuterar och samtalar på årets bokmässa. Här hittar du oss under veckan:
  Läs mer
 • 2018-09-12
  Bild Statens medieråd ska utveckla former för förstärkt samverkan av insatser för medie-och informationskunnighet, MIK

  Den 30 augusti fick Statens medieråd i uppdrag av regeringen att utveckla former för en förstärkt samverkan av insatser för MIK. I uppdraget ingår att utveckla former för samarbete mellan statliga myndigheter som arbetar med frågor relaterade till MIK, liksom att utveckla former för en aktiv dialog mellan offentliga och privata aktörer som arbetar med MIK på nationell, regional och lokal nivå.
  Läs mer
 • 2018-07-16
  Ett skåp belamrat av olika saker, bland annat en datorskärm och en like-tumme från Facebook. Lär dig avslöja propaganda i ny vandringsutställning
  Under ett år visas utställningen Det resande demokratilabbet på ett trettiotal folkbibliotek runt om i landet. Genom workshops möts bibliotekarier, skolklasser och lärare i ett alternativt klassrum.

  Läs mer
 • 2018-06-28
  Bild Anette Novak ny direktör och chef för Statens medieråd

  Regeringen har i dag utsett Anette Novak till ny direktör och chef för Statens medieråd. Hon tillträder tjänsten den 4 oktober 2018.
  Läs mer
 • 2018-06-25
  Microfon framför ljuskäglor. Statens medieråd i Almedalen 2018

  Institutioners arbete för demokrati och öppenhet i vardagen, filmens möjligheter och samtal om hur vi kan stärka barn och unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar – här hittar du samlad information om alla seminarier Statens medieråd arrangerar eller medverkar i under årets Almedalsvecka.
  Läs mer
 • 2018-06-12
  Händer som skriver på tangentbord i mörkt rum. Störst ökning av anmälningar gällande sexism
  I en ny undersökning rörande anmälningar av hat och hot på sociala medietjänster har Statens medieråd genomfört två statistiska datainsamlingar bland unga.— Anmälningar som gäller sexism eller sexuella trakasserier är den kategori som ökat mest. Men fler studier behövs, säger Ulf Dalquist, chef för forskning och omvärldsanalys vid Statens medieråd.
  Läs mer
 • 2018-05-24
  Bild Nominera din kandidat till Guldäpplet 2018
  Nu är det dags att nominera duktiga lärare och förskollärare som med digitala verktyg och medier inspirerar sina elever att nå kunskapsmål och utvecklas.
  Läs mer
 • 2018-05-03
  Bild Stärk dina elevers källkritiska förmåga inför valet 2018
  Barn och unga ska få möjlighet att utveckla sin digitala kompetens och bli stärkta i sin källkritiska förmåga. Därför har Statens medieråd inför höstens val sammanställt material till dig som arbetar med elever i skolmiljö.
  Läs mer
 • 2018-04-26
  Bild Ungas medievanor
  I slutet av 2017 genomförde PRV och Statens Medieråd en Sifo-undersökning om ungas medievanor riktad till målgruppen 12–16 år. Vi ville veta mer om hur ungdomar ser på streaming och illegal nedladdning och hur pass vanligt det är.
  Läs mer
 • 2018-03-13
  Journalisten och författaren Lisa Bjurwald leder samtalen i två avsnitt av No Hate-podden där kunskapen om konspirationsteorier fördjupas. Medverkar gör även  folkbildaren Maria Pia Cabero och nätforskaren Marcin de Kaminski.   Statens medieråd storsatsar på material om konspirationsteorier
  I en satsning på ämnet konspirationsteorier relanserar Statens medieråd två poddar under Källkritikens dag den 13 mars. Till satsningen hör även att ta fram ett metodmaterial med fokus på modern mytbildning. 

  Läs mer
 • 2018-03-09
  Bild Statens medieråd en av Sveriges bästa sajter för familjer
  När IDG presenterade sin lista över Sveriges bästa sajter så placerade sig Statens medieråd på topplistan som Sveriges fjärde bästa sajt i kategorin familj.
  Läs mer
 • 2018-03-08
  Bild Ägg i skägget
  Nej, nu handlar det inte om stundande påskhelg. Nu handlar det om jämställhet inom mediesektorn och i samhället i stort.
  Läs mer
 • 2018-02-06
  Bild Arbeta för ett säkrare internet

  Den 6 februari infaller årets Safer Internet Day, en dag som instiftats av EU för att främja ett säkrare internet, speciellt för unga. Syftet är att öka kunskapen om barns och ungas närvaro på nätet.
  Läs mer
 • 2018-01-31
  Bild Barn med funktionsnedsättning mer utsatta på nätet
  Unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar spenderar mer tid på nätet än unga utan diagnoser. De utsätts också oftare för mobbning, hot och sexuella inviter på nätet. För att hjälpa dem att utnyttja nätets alla möjligheter och rusta dem med försiktighetsåtgärder har riksförbundet Attention i samverkan med Statens medieråd tagit fram ett nytt webbverktyg: Koll på nätet.
  Läs mer
 • 2017-12-13
  Ewa Thorslund, direktör Statens medieråd. Miljödiplomerad myndighet med fokus på social hållbarhet
  Inom svensk förvaltning ställs det många krav. Krav av olika slag. Enligt Myndighetsförordningens tredje paragraf framgår det till exempel att myndighetens ledning ansvarar för att verksamheten bedrivs effektivt, redovisas på ett tillförlitligt och rättvisande sätt, samt hushåller väl med statens medel. Vi ska överhuvudtaget hushålla med samhällets resurser. Vi ska i enlighet med Förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter också integrera miljöhänsyn i myndighetens verksamhet så att man tar hänsyn till verksamhetens direkta och indirekta miljöpåverkan på ett systematiskt sätt.
  Läs mer
 • 2017-12-11
  Bild ”En bild säger mer än tusen ord”- nytt verktyg hjälper unga att avslöja könsnormer i bildspråket

  Varje dag möts vi av otaliga mängder bilder. Vad som syns och inte syns kan påverka vilka röster vi tar på allvar. I spåren av #metoo efterlyser skolelever utbildning och redskap för hur samhället kan skildra individer mer jämställt. Nu presenterar Statens medieråd ett nytt omfattande material om osynliga strukturer i bildspråket, riktat till pedagoger på högstadiet och gymnasiet.
  Läs mer
 • 2017-12-04
  Bild Ny lärarhandledning till serieboken Ordet är fritt
  Nu finns en lärarhandledning till serieboken Ordet är fritt som lanserades tidigare i år. I boken delar några av Sveriges mest kända serietecknare och författare med sig av sina berättelser om näthat - och sina strategier att hantera det.
  Läs mer
 • 2017-12-01
  Bild Smarta mobiler behåller sin statusroll
  Familjens inkomst och utbildningsnivå spelar en fortsatt viktig roll för barns tillgång till och användning av medier. I Statens medieråds rapport Ungar & medier: demografi från 2015 visade resultaten att tillgång till medieteknik i hemmet hade en tydlig koppling till familjens inkomst. Detta bekräftas nu även i 2017 års undersökning. Exempelvis använder barn till föräldrar med både låg utbildning och låg inkomst internet allra minst medan barn till föräldrar med låg utbildning och hög inkomst använder internet allra mest. 
  Läs mer
 • 2017-11-01
  Bild Årets vinnare av lärarpriset Guldäpplet
  Fyra lärare och en forskare belönas för sitt arbete med att utveckla undervisningen med nytänkande och digitalisering.
  Läs mer
 • 2017-10-27
  Bild No hate-dagen – sprid goda budskap på nätet
  Lördagen den 4 november är det No hate-dagen – en dag för manifestation mot näthat i sociala medier. Alla kan vara med och sprida goda budskap under hashtagen #NoHateSE.
  Läs mer
 • 2017-10-13
  Bild Heath får Guldäpplejuryns särskilda pris 2017
  Juryn för lärarpriset Guldäpplet har utsett Carl Heath, ansvarig för digitalisering och lärande på forskningsinstitutet RISE, till mottagare av Guldäpplejuryns särskilda pris 2017.
  Läs mer
 • 2017-10-05
  Bild Årets finalister utsedda till lärarpriset Guldäpplet
  Drygt hundra engagerade och kompetenta lärare har nominerats till lärarpriset Guldäpplet 2017. Bland dessa har juryn nu utsett årets finalister.
  Läs mer
 • 2017-09-26
  Bild Källkritik, dold reklam och visuellt småprat – Statens medieråd på bokmässan
  Källkritik för att genomskåda vinklade budskap, dold reklam riktad till barn och bilder som maktmedel är några av de teman representanter för Statens medieråd kommer att vara med och diskutera under årets bokmässa.
  Läs mer
 • 2017-09-25
  Bild Syftet med dagens reklam är att uppfattas som allt annat… än just reklam!
  För första gången finns nu en bok som diskuterar dold reklam riktad mot barn utifrån olika perspektiv: forskarens, journalistens, branschens och inte minst barnens. I den nya antologin Marknadsmässig kurragömmalek? Barn, unga och dold reklam ger elva artikelförfattare sin syn på dold reklam. Boken är ett samarbete mellan Nordicom och Statens medieråd.
  Läs mer
 • 2017-08-22
  Bild Ny seriebok skildrar näthat och sexism
  Den 22 augusti lanserar Statens medieråd och Kartago ett nytt sätt att berätta om flickors och kvinnors utsatthet på nätet i form av en seriebok. Några av Sveriges mest kända serietecknare och författare delar med sig av sina berättelser om näthat – och sina strategier för att hantera det.
  Läs mer
 • 2017-08-21
  Lokala insatser för att ökad medie- och informationskunnighet efterlyses. Foto: Shutterstock Efterlysning: Aktiviteter för ökad medie- och informationskunnighet

  Statens medieråd fick den 29 juni i uppdrag av regeringen att tillsammans med Myndigheten för press, radio och tv göra en kartläggning av större planerade och pågående insatser avseende medie- och informationskunnighet (MIK) och digital kompetens.
  Läs mer
 • 2017-06-26
  Från Donners plats i Visby under Almedalsveckan. Foto: Malin Ericsson, Region Gotland. Falska nyheter, upphovsrätt och näthat - Statens medieråd i Almedalen
  Den digitala världens påverkan på vår empatiska förmåga, upphovsrätt och nyhetsrapportering, film som vapen, skolans ansvar vid kränkningar på nätet samt demokrati och extremism är några av de teman representanter för Statens medieråd kommer att vara med och diskutera under årets politikervecka i Almedalen. Här hittar du samlad information om alla seminarier Statens medieråd arrangerar eller medverkar i under årets almedalsvecka.
  Läs mer
 • 2017-05-23
  Bild Ungar & medier – gårdagens högkonsumenter är dagens genomsnittsanvändare

  Tiden som ägnas åt medieanvändning har ökat kraftigt bland barn och ungdomar det senaste decenniet. Det framgår av Statens medieråds undersökning Ungar & medier som kartlagt barns och ungas medieanvändning vartannat år sedan 2005. Årets undersökning visar bland annat att en fjärdedel av alla 4-åringar använder internet dagligen.
  Läs mer
 • 2017-05-04
  Bild Lär dig tolka lagen med ny juridikserie

  Hur kan vuxenvärlden hjälpa barn och unga som råkar illa
  ut på nätet? Nu släpper Statens medieråd en juridikserie
  för pedagoger och andra vuxna med syfte att reda ut var gränsen
  går mellan lagligt och olagligt i vår digitala vardag.

  Läs mer
 • 2017-04-27
  Guldäpple Nominera till lärarpriset Guldäpplet 2017
  Finns det en lärare som har gjort framstående insatser för att utveckla elevernas lärande med stöd av IT på din skola? Någon som dessutom har uppmuntrat kollegor i den egna skolan och kommunen? Nominera henne eller honom till lärarstipendiet Guldäpplet, senast 1 juni.
  Läs mer
 • 2017-04-05
  Bild Syna nätet med hjälp av ny guide
  Ser du bara strandbilder i dina annonsrutor? Lär dig hur ditt beteende på nätet avgör vilken information du får ta del av. Nu släpper Statens medieråd en ny gratis guide om algoritmer i samarbete med Viralgranskaren och IIS, Internetstiftelsen i Sverige.
  Läs mer
 • 2017-03-01
  Biosalong. Foto: Simon D/FlickR. Lagändring: Nu får barn som fyllt 11 år se film med 15-årsgräns på bio i sällskap med en vuxen
  Från och med 1 mars 2017 får barn som fyllt elva men inte femton år se film med 15-årsgräns på bio i sällskap med en person över 18 år. Lagändringen ger föräldrar ett större ansvar över vilka filmer deras barn kan se på bio. Skyddet för barn som går på bio utan sällskap av någon vuxen förblir dock detsamma, för ett ensamt barn är 15-årsgränsen fortfarande absolut. 
  Läs mer
 • 2017-02-24
  Skolbarn framför dator. Foto: Lucélia Ribeiro/FlickR Frukostseminarium om Ungar & mediers första resultat

  Välkommen till frukostseminariet "Från papper till pixlar – Mediala generationsklyftor" i Stockholm onsdag 8 mars. Nordicom, Statens medieråd, Kantar Sifo och TS presenterar ny statistik om medieanvändning. Du får bland annat ta del av de första resultaten om barns och ungas medievanor i rapporten Ungar & medier.
  Läs mer
 • 2017-02-09
  Vad är sant på nätet? Bild: Shutterstock/Intellecta Vad är sant på nätet? MIK för mig - nytt digitalt material om källkritik
  Medie- och informationskunnighet (MIK) blir allt viktigare i dagens medielandskap. Därför har Statens medieråd tagit fram ett digitalt verktyg fyllt med diskussionsfrågor, övningar och färdiga lektionspaket om källkritik, vinklade budskap och våra relationer på nätet.
  Läs mer
 • 2017-02-03
  Publik inne i mörk biosalong. Ny lag: Från 1 mars kan 11-åringar se film med 15-årsgräns på bio i sällskap med en vuxen

  Från och med 1 mars 2017 så kommer den så kallade ledsagarregeln även att omfatta filmer med 15-årsgräns. Detta innebär att barn mellan 11 år och 14 år får se film med 15-årsgräns på bio i sällskap med en person över 18 år. Tidigare har ledsagarregeln bara gällt för åldersgränserna från 7 år och från 11 år, men från 1 mars kommer alltså alla åldersgränser att omfattas.
  Läs mer
 • 2017-01-25
  Alexandra Pascalidou och Ida Östensson Vad gör näthat med flickors yrkesval – och demokratin?
  Om kvinnor drabbas hårdare av näthat än män – vad gör det med flickors vilja att uttrycka sig offentligt? Hur påverkar det deras yrkesval? Och vad händer med demokratin? Detta diskuterar Alexandra Pascalidou, journalist och författare, och Ida Östensson, Make Equal och FATTA-rörelsen, i ett nytt avsnitt av No hate-podden.
  Läs mer
 • 2017-01-17
  Person framför stor bildskärm. Nytt skolmaterial om falska nyheter och propaganda

  Falska nyheter, vinklade budskap och propaganda blir allt vanligare. Ofta byggs trovärdigheten upp med hjälp av bild och film. Nu har Statens medieråd tagit fram ett skolmaterial som ska stärka barns och ungas ”visuella läskunnighet”, värna demokratin och bidra till att förebygga våldsbejakande extremism. Materialet riktar sig till mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet.
  Läs mer
 • 2016-02-23
  Bild Direktör Ewa Thorslund: Med avstamp i 2015 inför 2016

  Efter skolattacken i Trollhättan hösten 2015 talades det om att ”nätet kokar av rasism och främlingsfientlighet” – att gärningsmannen vid dådet följt flera fascistiska och rasistiska bloggar och upprop. För, det flödar av åsikter och fakta på nätet. Och, fakta som begrepp kan verkligen urholkas rejält. Bara för att många delar och sprider ett budskap så betyder det inte att det är riktigt och sant. Det är lätt att tycka och känna saker, men åsikter och fakta är som bekant inte samma sak. 
  Läs mer
 • 2016-01-26
  Bild Statens medieråd kartlägger familjekonflikter om medier
  Konflikter om barns medieanvändning är närmast självklara inslag i vardagen för barnfamiljer i dag. Konflikterna handlar oftast om den tid barnen ägnar åt medier och mindre om mediernas innehåll.
  Läs mer