Logotyp Statens medieråd
Logotyp Statens medieråd


Arbeta för ett säkrare internet

Senast uppdaterad: 2018-02-06

Den 6 februari infaller årets Safer Internet Day, en dag som instiftats av EU för att främja ett säkrare internet, speciellt för unga. Syftet är att öka kunskapen om barns och ungas närvaro på nätet.

Bild

Sedan starten 2004 har dagen uppmärksammats av ett flertal länder genom seminarier, kampanjer och andra aktiviteter inom ämnet. Årets tema är "Skapa, nätverka och dela respekt: ett bättre internet börjar med dig", en uppmaning till varje aktör att göra vad de kan för att skapa ett bättre internet för alla, med tonvikt på de yngsta användarna.

Nytt material för pedagoger

Statens medieråd uppmärksammar dagen genom att tipsa om aktuellt metodmaterial. Under kampanjen No Hate Speech Movementlänk till annan webbplats finns lärarhandledningar och information för att ge pedagoger och elever användbara verktyg på nätet.

Efter en satsning på frågor rörande förebyggande arbete mot sexism erbjuds nu det nya metodmaterialet Könsnormer i bildspråketlänk till annan webbplats, som visar hur samhället kan skildra individer mer jämställt. Här finns även serieboken med tillhörande handledning Ordet är fritt – men behöver du säga allt du tänker?länk till annan webbplats, som åskådliggör hur man kan bemöta näthat och sexism med hjälp av humor och allvar.

Mer information

> Ladda ner metodmaterialet Könsnormer i bildspråket

> Ladda ner serieboken och lärarhandledningen till Ordet är fritt - men behöver du säga allt du tänker?

> Ta del av allt material som ingår i kampanjen No Hate Speech Movement