Logotyp Statens medieråd
Logotyp Statens medieråd

Tips till dig som vill genomskåda falska budskap

Senast uppdaterad:

Foto: Shutterstock

I en orolig situation söker många information på nätet. Men hur ska man veta vilket innehåll som går att lita på? Här hittar du pedagogiskt material om hur man kan avslöja falska budskap - främst riktat till lärare.

Bilder och verkligheter

För: Årskurs 6-9 samt gymnasiet

I det här paketet med lektioner, lärarhandledning och förslag på uppgifter får eleverna fördjupa sina kunskaper om kommunikation med bilder. De får bland annat öva sig i att spåra en bilds ursprung på internet och följa hur ett “meme” används för att sprida budskap.

> Bilder och verkligheter

Det nya hotet

För: Årskurs 7-9 samt gymnasiet

Filmer kan användas för att sprida vinklade eller falska budskap. Den här filmen visar hur man med relativt små medel kan skapa en helt uppdiktad nyhet. Materialet innehåller diskussionsfrågor till eleverna med koppling till läroplanen och en film som visar hur skapandet av det falska inslaget gjordes.

> Det nya hotet (film + lektionsunderlag)länk till annan webbplats

Medieborgarpodden

För: dig som är intresserad av mediefrågor.

I Statens Medieråds podcast tar vi upp frågor om det nya digitaliserade medielandskapet. I varje avsnitt medverkar specialinbjudna gäster för att berätta om sitt specialområde. Ett tips för den som är intresserad av hur rykten sprids på nätet är att lyssna på avsnitt 6 med Jack Werner från Viralgranskaren och Henrik Nyberg från Mediekompass. Ett annat tips är avsnitt 7 där Viralgranskaren-grundaren Åsa Larsson tipsar om vad som krävs för att blir en vass faktagranskare för både text och bild.

> Alla avsnitt av Medieborgarpodden

Vem ska man tro på?

För: Årskurs 6-9 samt gymnasiet

I det här lektionspaketet med diskussionsfrågor får eleverna reflektera över varför vi litar på vissa källor - och misstror andra. Materialet är en del av vårt prisbelönta skolmaterial MIK för mig.

> Vem ska man tro på?länk till annan webbplats

Tips: Andras material om källkritk