Logotyp Statens medieråd
Logotyp Statens medieråd


Källkritik, dold reklam och visuellt småprat – Statens medieråd på bokmässan

Senast uppdaterad:

Källkritik för att genomskåda vinklade budskap, dold reklam riktad till barn och bilder som maktmedel är några av de teman representanter för Statens medieråd kommer att vara med och diskutera under årets bokmässa.

Bild

Här hittar du oss under veckan:


Onsdag 27 september:

14.45-15.30 MEG Scen K1: Marknadsmässig kurragömmalek - om dold reklam riktad till barn Arrangör: STMR, Nordicom.


Torsdag 28 september:

11.00-11.20 Ung Scen/A-hallen: Från bokslukare till medieslukare. Arrangör: KUR, STMR.


12.30- 12.50 Molnet Scen/G-hallen/monter G02:50: Källkritik för att genomskåda vinklade budskap. Arrangör: STMR.


13.00 Molnets scen: Guldäpplefinalisterna presenteras.


13.30-13.50 Ung Scen/A-hallen: Behöver du säga allt du tänker? Arrangör: KUR, STMR, Kartago, Bonnier Carlsen.


14.30-14.50 Monter B02:02 Näthat. Arrangör: Bonnier Fakta och Kartago.


16.00-16.30 Monter C04:20: MIK och källkritik, en nödvändig kunskap som alla unga behöver. Arrangör: Lärarnas riksförbund.


17.00-17.45 Samhälle och debatt/skola/skolspåret: Näthat – ett manligt fenomen? Arrangör: Kartago och STMR.


Fredag 29 september

10.00-10.20 Ung Scen/A-hallen: Sant eller falskt - vem bryr sig? Arrangör: KUR, STMR.


15.00-15.45 Skola/Skolspåret seminarielokal G3: Trollfabriker och kritiskt tänkande. Arrangör: Stiftelsen DIU, Blank Spot Project, STMR och Studentlitteratur.


15.00-15.20 Molnet monter G02:50: Bildning/Samhälle/Debatt/Skola: Bilder som maktmedel. Arrangör: STMR.


15.20-15.40 Biblioteks och berättarscenen, D-hallen/monter D02:01: Vad gör man när hatet kommer? Arrangör: Bonnierförlagen.


Söndag 30 september

15.30-15.50 Molnet Scen, G-hallen/monter G02:50: Ordet är fritt, men behöver du säga allt du tänker? Arrangör: Kartago.

 

Sök bland nyheter och pressmeddelanden


 • Anette Novak, Magnus Jägerskog, Kim Ringmar Sylwander, Elias Artur Fjellander. Se webbinariet från Safer Internet Day
  Tisdagen den 9 februari, på Safer Internet Day, arrangerade Statens medieråd och Bris ett webbinarium om barns säkerhet på nätet. Missade du webbinariet? Ingen fara, nu kan du se hela sändningen i efterhand här!
  Läs mer

 • Ingrid Lomfors i närbild. Vad är rasism?

  Första forumträffen för i år riktade ljuset mot forskningens och allmänhetens förståelse av vad rasism är och hur rasismens utveckling i Sverige kan undersökas.
  Läs mer

 • Stolsrader i biosalong Filmen “The Goonies” granskad på nytt – efter 36 år
  Filmen Dödskallegänget, eller The Goonies som den heter i original, har nyligen lämnats in till Statens medieråd för granskning, trots att filmen granskades och fick en fastställd åldersgräns för 36 år sedan.
  Läs mer

 • Barn med mobil framför ansiktet står lutad mot muralmålning. Ny studie presenterar metoder som minskar nätmobbning
  Vad kan man göra för att minska nätmobbning? Frågan får svar i Statens medieråds forskningsöversikt om barns och ungas utsatthet på nätet.
  — Vi hoppas kunna ge stöd åt skolpersonal och andra nära barn-professionella som söker användbara metoder mot nätmobbning, säger Anette Novak, direktör för Statens medieråd.

  Läs mer

 • Logotyp för Safer Internet Day 2021 Safer Internet Day: Webbinarium om barns säkerhet på nätet
  Safer Internet Day är ett EU-initiativ för att främja ett säkrare internet, med särskilt fokus på barn och unga. På årets Safer Internet Day, tisdagen den 9 februari, bjuder Statens medieråd och Bris in till ett webbinarium om risker på nätet – och hur vi kan motverka dem.
  Läs mer

 • Internetdagarna - föreläsare syns på skärm. Se föreläsningarna från Internetdagarna
  Statens medieråd och nätverket MIK Sverige arrangerade en serie föreläsningar på temat: Medier, makt och farligt medborgarskap på Internetdagarna. Här kan du se dem.
  Läs mer

 • Nya uppdrag för Statens medieråd
  Kunskapslyft om barns rättigheter och kartläggning om insatser för ökad medie- och informationskunnighet, MIK. Det är två av de uppdrag som Statens medieråd får i det nya regleringsbrevet.
  Läs mer

 • Elever och lärare vid dator i skolmiljö - Statens medieråd Fyra tips för att klara källkritiken online
  Hur vet man vilken källa som är pålitlig? Hur kan man spåra en bild på nätet? Och finns det sätt att känna igen en konspirationsteori? I det här paketet har vi samlat tips på hur man hittar rätt i dagens komplexa medielandskap.
  Läs mer

 • Barn med hörlurar framför dator Statens medieråd och Bris samarbetar för att stärka barns trygghet på nätet
  Statens medieråd och barnrättsorganisationen Bris bildar tillsammans ett svenskt “Safer Internet Center”. Dessa erbjuder barn och unga, vårdnadshavare och personer som arbetar med minderåriga, information, vägledning och stöd för ökad trygghet på nätet.
  Läs mer

 • Elever i klassrum med datorer. Lektionstips: Demokrati, medier och bilders makt
  I en tid av oro och (upplevda eller verkliga) hot mot demokratin kan du som lärare vilja ta upp frågor om mediernas roll i demokratin och vikten av att som mediekonsument kunna och identifiera avkoda vinklade budskap, bilder eller propaganda. Här har vi samlat tre tips på material från Statens medieråd att använda i klassrummet.
  Läs mer

 • Statens medieråd medverkar i nationell strategi för suicidprevention
  Tillsammans med 24 andra myndigheter ska Statens medieråd bidra till arbetet med en kommande strategi på området psykisk hälsa och suicidprevention. Arbetet leds av Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen.
  Läs mer

 • Föräldraguider till barnens internet – korta svar på svåra frågor
  Hur påverkas mitt barn av “skärmtid”? Hur skyddar jag mitt barns digitala integritet? Ett allt komplexare medielandskap väcker frågor hos många vårdnadshavare. För att ge stöd i det digitala föräldraskapet har Statens medieråd tagit fram sex nya vägledningar.
  Läs mer

 • Logotyp: Forum för levande historia Vita fläckar i Sveriges historia
  På årets sista forumträff för anställda vid statliga myndigheter låg fokus på Sveriges deltagande i koloniseringen och slavhandeln, antisemitism i digitala miljöer samt säkerhet för moskéer och muslimska församlingar.
  Läs mer

 • Kvinna tittar på mobil Ny film om medie- och informationskunnighet från Statens medieråd
  MIK, medie- och informationskunnighet rör frågor om allt från teknik, integritet online till källkritik och ryktesspridning. För att höja medvetenheten om dessa frågor har Statens medieråd tagit fram en informationsfilm.
  Läs mer

 • Anette Novak Krönika: Hoppas vi kommer ur pandemin förändrade
  2020 är året som för alltid kommer att gå till historien som pandemiåret. Året då epidemiologiska termer som ”corona” och ”Covid-19” blev en del av vardagssvenskan. Året då vardagsbestyr som att cykla till livsmedelsbutiken blev förknippade med livsfara.
  Läs mer

 • Bild på masken Anonymous. No Hate Speech Movement slutredovisat
  Efter fyra års genomförande har regeringsuppdraget No Hate Speech Movement slutredovisats av Statens medieråd.
  Läs mer

 • Statens medieråd undertecknar Deklaration för en stark demokrati
  Under Internetdagarna undertecknade Statens medieråd Deklaration för en stark demokrati. Undertecknandet skedde i en ceremoni med direktör Anette Novak och Kommittén Demokratin 100 års ordförande Peter Örn.
  Läs mer

 • 10 punkter för att stärka barns rättigheter online
  Riktar sig din verksamhet till barn? Här finns en vägledning för hur barns rättigheter kan tas tillvara och stärkas online.
  Läs mer

 • Bild Dags att sprida goda budskap på nätet

  Den 4 november är det No hate-dagen – en dag för manifestation mot hot och hat på nätet. Alla som vill kan vara med och sprida goda budskap under hashtagen #nohate.
  Läs mer

 • Logga för Unesco Global MIL Week Global MIL Week: Resurser för att genomskåda desinformation
  Mellan 24 och 31 oktober pågår Unescos globala vecka för medie- och informationskunnighet, med temat att stå emot “infodemin”, desinformation i spåren av den pågående pandemin. I den här artikeln finns tips på resurser och verktyg för att stärka motståndskraft mot falska budskap och andra felaktigheter på nätet.
  Läs mer

 • Mikrofon i närbild Desinformation tema på årets Global MIL Week
  Sydkorea står värd för årets Unesco Global MIL Week, även om mediekunnighetsveckan i år genomförs digitalt. Årets tema är desinformation, ett ämne som blivit högaktuellt i den globala corona-pandemin.
  Läs mer

 • Erfarnheter från nätverket MIK Sverige på internationellt seminarium
  Statens medieråd är ny medlem i den internationella samarbetsorganisationen för mediemyndigheter European Platform of Regulatory Authorities (EPRA). Under hösten har myndigheten medverkat på organisationens seminarier.
  Läs mer

 • Ny vägledning ska stärka barns och ungas rättigheter på nätet
  I år blev barnkonventionen lag i Sverige och för att stärka barns rättigheter på nätet har Barnombudsmannen, Statens medieråd och Datainspektionen gemensamt tagit fram en vägledning för aktörer som ansvarar för sociala medier, spel och andra digitala miljöer. Vägledningen syftar till att göra internet till en tryggare och säkrare plats för barn och unga.
  Läs mer

 • Ny säsong av Medieborgarpodden här
  I Medieborgarpoddens andra säsong handlar det om konspirationsteorier: Hur känner man igen dem? Varför får de fäste? Och hur blir konsekvenserna i en pandemi?
  Läs mer

 • Bild Romernas situation lyftes på myndighetsträff
  Ämnen som antiziganism i dagens Sverige och statlig värdegrund i arbetet mot rasism stod på agendan när Forum för levande historia arrangerade årets andra forumträff.
  Läs mer

 • Motion och relationer är skyddsfaktorer för ungas mående
  Unga som mår psykiskt dåligt lägger mer tid på att spela, mer tid på sociala medier och pojkar som mår dåligt tittar även mer på pornografi än andra pojkar. Men alla som lägger mycket tid på internet mår inte dåligt, flera faktorer i ungas liv främjar det psykiska välbefinnandet och gör att hög mediekonsumtion inte behöver sammanfalla med nedsatt psykiskt välbefinnande.
  Läs mer

 • MIK i Norden – viktiga begrepp och praktiska exempel från Finland, Norge och Danmark
  Vad kan vi lära av våra nordiska grannar när det kommer till att främja medie- och informationskunnighet (MIK)? Under hösten arrangerar Statens medieråd och Nordicom, centrum för nordisk medieforskning, tre webbinarier om hur våra nordiska grannländer arbetar för att höja befolkningens medie- och informationskunnighet.
  Läs mer

 • Elever och lärare med datorer i klassrum Tips till lärare: Lektioner om upphovsrätt, medier och internet
  På Statens medieråds webbplats hittar du som är lärare material att använda i undervisningen. Här har vi samlat ett urval av våra lektioner och övningar. 
  Läs mer

 • Logotyp för nätverket MIK Sverige Arbetar din verksamhet med MIK?
  Känner du till något företag eller civilsamhällesorganisation som verkar för att öka medie- och informationskunnigheten i samhället?
  Läs mer

 • händer på tangentbord Ny EU-strategi ska stärka barns skydd på nätet
  Nu kommer EU-kommissionens nya strategi för att bekämpa sexuella övergrepp mot barn. Det handlar om åtta konkreta initiativ för att stärka barns skydd, inte minst i digitala miljöer.
  Läs mer

 • Ung person med ryggen mot kameran sitter framför datorskärm med hörlurar på sig Samband mellan medieanvändning och psykisk ohälsa hos unga
  Den psykiska ohälsan hos unga har ökat i Sverige och internationellt, samtidigt som användningen av digitala medier har gått upp. Men tid i mobilen verkar inte vara viktigast för måendet, utan andra faktorer i ungdomarnas liv.
  Läs mer

 • EU planerar åtgärder för att stoppa övergreppsmaterial på barn
  Mängden av material som visar övergrepp på barn har ökat stort på internet. En majoritet av sajterna med den typen av innehåll hör till europeiska servrar. Nu vill EU-kommissionen skapa nya åtgärder för att förhindra den här typen av brottslighet.
  Läs mer

 • Bild på Ingrid Lomfors, överintendent vid Forum för levande historia. Foto: Martin Skoog. Myndigheter samlas i arbetet mot rasism och hatbrott
  När Forum för levande historia bjöd in till forumträff samlades statligt anställda för fortbildning och utbyte av erfarenheter.
  — Vi ska göra skillnad, det är vår skyldighet som statliga myndigheter, sade Ingrid Lomfors, överintendent vid Forum för levande historia.


  Läs mer

 • Så sätter föräldrar gränser på nätet
  Det vanligaste problemet som föräldrar upplever till följd av nätanvändning är att deras barn får för lite sömn, ett problem som ökar när barnet bli äldre. Regler och samtal är några av de metoder som familjer använder för att komma till rätta med problem i medieanvändning.
  Läs mer

 • Tre barn med mobiler för ansiktet Så ser de små barnens medievanor ut
  Redan som ettåringar kommer en stor del av barnen i Sverige i kontakt med internet. I åldern fem till åtta år använder majoriteten nätet dagligen. Sedan år 2010 har det dagliga internetanvändandet stadigt ökat bland barn, även de riktigt små.
  Läs mer

 • Hat och hot får Sverige att tappa i pressfrihetsindex
  Enligt yttrandefrihetsorganisationen Reportrar utan gränser halkar Sverige ner i det globala pressfrihetsindexet 2020 till fjärdeplats (från tredje, 2019). Orsak? Hot och hat mot journalister, som ibland leder till självcensur.
  Läs mer

 • Lärare och elever i bibliotek. Utbildning på nätet i coronatider
  Hur ska eleverna klara av att studera när klassrummet är förflyttat till hemmet? Vilken anpassning behövs för elever som är i behov av särskilt stöd? Finns det bra övningar för distansundervisning som kan hjälpa eleverna att genomskåda falska uppgifter om coronaviruset?
  Läs mer

 • Personer vid datorskärm Desinformation och infodemi i coronatider
  Hur kan enskilda undvika att bli utsatta för corona-bedrägerier på nätet? Var finns tillförlitlig information? Och hur kollar man upp en källa i en pågående pandemi med ryktesspridning? Här finns resurserna för att hitta pålitliga uppgifter.
  Läs mer

 • Dator och mobiltelefon Digitalisera säkert i coronatider
  Hur håller man möten på ett säkert sätt online? Vad behöver du som börjat sända ditt innehåll som video tänka på? Och hur kan folkbildning göras digital? Här hittar du resurserna för att flytta jobbet till nätet.
  Läs mer

 • barn med hörlurar framför dator Nätriskerna som oroar vårdnadshavare
  Att ens barn ska bli mobbat online eller bli kontaktad av en vuxen i sexuella syften är det som oroar svenska föräldrar mest när det gäller deras barns liv på nätet. Det visar Statens medieråds rapport Föräldrar & medier 2019.
  Läs mer

 • Flicka med mobil i mörker Pandemi och infodemi: Tips till vuxna för att stötta barn
  Hur kan man stärka och stötta barn vars medieflöden och kanaler kan innehålla skrämmande och felaktiga uppgifter om coronaviruset eller påstådda botemedel?
  Läs mer

 • Tips till dig som vill genomskåda falska budskap
  I en orolig situation söker många information på nätet. Men hur ska man veta vilket innehåll som går att lita på? Här hittar du pedagogiskt material om hur man kan avslöja falska budskap - främst riktat till lärare.
  Läs mer

 • Krönika: Om sökningar och säkra källor 
  i oroliga tider

  Pandemin skakar om vår omvärld. De ekonomiska konsekvenserna börjar bli kännbara. Ovisshet inför framtiden väcker oro. I dessa omvälvande tider är det viktigt att bevara lugnet, utgå ifrån vad vi faktiskt vet och basera beslut på trovärdiga källor, skriver Statens medieråds direktör.
  Läs mer

 • Bild Uppskjutet: Grundarkonferens för nätverket MIK Sverige på Källkritikens dag
  Uppdatering: På grund av stort deltagaravhopp skjuts konferensen på framtiden.--Fredag 13 mars håller nätverket MIK Sverige grundarkonferens i Stockholm. Då ses nätverkets medlemmar för att ta del av och utvärdera arbetsplanen för det kommande året. Konferensen avslutas med utdelning av Internetstiftelsens källkritikpris Det gyllene förstoringsglaset.
  Läs mer

 • Snabbguider lär vuxna om ungas digitala medier
  Hur talar man om digitala mötesplatser med barn och unga? Nu släpps uppdaterade versioner av Statens medieråds efterfrågade snabbguider.
  Läs mer

 • Personer ser på fyrverkerier. Ett år då vi rustat oss för framtiden
  Decennieskiften erbjuder alltid en möjlighet till retrospektiv, en chans till reflektion över vad som präglat de senaste tio åren. Statens medieråds direktör Anette Novak inleder myndighetens årsredovisning för 2019 med reflektioner om dåtid och framtid.
  Läs mer

 • Krönika: Informationsbuffén kräver en balanserad mediediet
  Det är inte bara vid matbordet vi behöver göra medvetna val och tänka på det vi tar in. Statens medieråds direktör Anette Novak efterfrågar ett liknande förhållningssätt till mediekanvändning.
  Läs mer

 • Ung person håller i mobiltelefon, liggande i säng Unga med intellektuell funktionsnedsättning är mindre uppkopplade — mer utsatta
  I rapporten “Medieanvändningen bland unga med intellektuell funktionsnedsättning” från Statens medieråd framgår att denna grupp oftare saknar en egen smart telefon eller dator. Ändå svarar de i högre grad att de råkat ut för att någon varit elak mot dem online.
  Läs mer

 • Tre barn med mobiler på golv Reklam och bristande integritet online pekas ut som risker för världens barn
  De senaste 50 åren har stora framgångar skett inom områden som utbildning, tillgång till föda och chans till överlevnad för barn över hela världen. Men, flera olika faktorer hotar barns chans till en ljusare framtid. En av dem är exponering för vissa typer av reklam, en annan att barns data används på sätt de inte kan kontrollera. Det varnar FN:s barnfond Unicef och världshälsoorganisationen WHO för i en rapport som publicerats i medicintidskriften The Lancet. 
  Läs mer

 • Bild Dom i mål om filmvisning

  Fredag 14 februari kom hovrättens dom i målet där en person stått åtalad för att ha visat film offentligt för barn under 15 år, utan att först ha fått filmen granskad av Statens medieråd.
  Läs mer

 • Safer Internet Day: Material mot hat och hot på flera språk
  Den 11 februari infaller årets Safer Internet Day. Statens medieråd uppmärksammar dagen genom att släppa nytt material med stöd till dig som vill motverka hat och hot på nätet.
  Läs mer

 • Nu finns ett nationellt nätverk för MIK i Sverige
  Nu etablerar Statens medieråd det nationella aktörsnätverket MIK Sverige. Syftet med nätverket är att genom samverkan mellan aktörer utveckla kunskap och effektivisera arbetet inom området och därigenom stärka medie- och informationskunnigheten hos alla i Sverige.
  Läs mer

 • Logga för Medieborgarpodden Medieborgarpodden – guidar till medveten medieanvändning

  Vill du bli bättre på att navigera i en allt mer digitaliserad värld? Vill du höja din kunskap om medier och medieanvändning, och hålla dig uppdaterad om vad som rör sig på nätet? Denna podd-serie guidar dig i ämnen som berör dig i din medievardag.
  Läs mer

 • Lotta Persson Hon blir ny verksamhetschef på Statens Medieråd
  Hallå där... Lotta Persson som börjar som operativ verksamhetschef på Statens medieråd den tredje februari.
  Läs mer

 • En ung man tittar på sin mobil. Ny artikelserie inom ramen för No hate

  Under 2020 kommer Statens medieråd publicera en artikelserie om barns och ungas utsatthet på nätet. Till grund för serien ligger resultatet från myndighetens studier på området.— Vi kommer att fokusera på de ungas egna strategier, erfarenheter och brinnande engagemang för en bra tillvaro på nätet, säger Ida Lithell, projektledare för No Hate Speech Movement.
  Läs mer

 • Grön botten med ord i vitt. Satsning på MIK i regional kulturplan

  Västra Götaland får en ny kulturstrategi och -plan från och med år 2020 för att skapa en gemensam kulturpolitisk utgångspunkt i regionen.
  — Utmärkt med så tydlig satsning på medie- och informationskunnighet, säger Anette Novak, Statens medieråds direktör. 

  Läs mer

 • Panel bestående av fyra personer. Arbete mot rasism intog scenen

  Hur kan det offentliga motverka rasism? Forum för levande historias arrangerade en heldagskonferens på temat där Statens medieråd deltog under punkten "Kunskap som redskap för att motverka rasism”.


  Läs mer

 • Små kartonger med shoppingvagnar ståendes på ett tangentbord. Dom slår fast vikten av tydlig reklammarkering
  Nu skärps kraven vad gäller tydlighet kring reklam i sociala medier. Patent- och marknadsöverdomstolen slår fast att bolaget bakom en influencer har brutit mot förbudet mot att göra reklam i sociala medier utan tillräcklig reklammarkering.
  Läs mer

 • Bild Krönika: Miljöarbete är vår vardag

  2019 är året då ord som ”klimatångest” och ”klimatförnekelse” blev en del av vardagssvenskan. Båda ord med negativa konnotationer som inte kan sägas stötta det livsviktiga omställningsarbete som vi i Sverige har framför oss – tillsammans med resten av världen.
  Läs mer

 • Bild Nya ledamöter till insynsrådet
  Regeringen har utsett två nya medlemmar till insynsrådet för Statens medieråd. De två nya medlemmarna är Sissela Nutley, medicine doktor i kognitiv neurovetenskap och Jerker Stattin, internationell verksamhetschef och jurist vid SKL.
  Läs mer

 • Bild Nytt material ska stärka elevernas bildkunskap
  Dagens unga översköljs av bilder på nätet, men har de koll på hur ett foto kan manipuleras? Eller den dolda innebörden av en tecknad figur? Nu släpper Statens medieråd "Bilder och verkligheter": ett nytt material som ska stärka elevernas visuella läskunnighet.
  Läs mer

 • Prisutdelning av Publishingpriset på en scen. Statens medieråd prisas för MIK för mig
  Publishingpriset i kategorin webb: utbildnings- och instruktionssajter gick i år till Statens medieråd för utbildningsmaterialet MIK för mig.
  Läs mer

 • ”Bowl cut” – detalj från bild hämtad från Unicorn Riot (unicornriot.ninja). Behovet av medveten medieanvändning synliggörs av ny rapport
  En ny rapport från FOI om hat och rasism i radikalnationalistiska miljöer sätter fokus på behovet av nya kunskaper inom det breda fältet medie- och informationskunnighet (MIK).— När kommunikationen på internet fylls av symboler och tecken som kan ha dubbel betydelse är det viktigt att vi alla lär oss, men inte minst vuxna - för att kunna guida barnen och vara goda förebilder, säger Statens medieråds direktör Anette Novak.
  Läs mer

 • Bild Nordiskt MIK-möte på Island

  Hur stärker vi medborgarna genom medie- och informationskunnighet och satsningar på kvalitetsjournalistik?
  Läs mer

 • Bild Fem regler om MIK
  Under Bokmässan höll Statens medieråd och Martin Törnros från Interaktiva rum en workshop med praktiker, från bland annat skolor och bibliotek. Som en del i att göra begreppet MIK, medie- och informationskunnighet, tydligare arbetade deltagarna med UNESCO:s fem regler för ökad förståelse för MIK.

  Läs mer

 • Bild Sprid goda budskap på nätet

  Måndagen den 4 november är det No hate-dagen – en dag för manifestation mot hot och hat på nätet. Alla som vill kan vara med och sprida goda budskap under hashtagen #nohate.
  Läs mer

 • Ulla Carlsson, professor vid GU Bred MIK-antologi lanserad
  Förståelse för MIK, goda exempel på kunskapshöjande insatser och en överblick över läget för MIK i Sverige är tre områden som tas upp i en nyutgiven forskningsöversikt.

  Läs mer

 • Anja Olin-Pape, ordförande för Europarådets kommitté för ungdomsfrågor, talar i mikrofon om No hate. No hate Europa möter No hate Sverige

  Statens medieråd driver fortsatt kampanjen No Hate Speech Movement i Sverige på uppdrag av regeringen. Myndigheten träffade Anja Olin-Pape, ordförande för Europarådets kommitté för ungdomsfrågor, för att ta reda på vad som hänt sedan den europeiska No hate-kampanjen inleddes.

  Läs mer

 • Bild Nytt uppdrag: stärka MIK i Sverige
  För att höja hela befolkningens medie- och informationskunnighet, MIK, får Statens medieråd i uppdrag av regeringen att förstärka arbetet inom området.
  Läs mer

 • Panelsamtal om ungas brottutsatthet på nätet. Myndigheter i samtal om ungas utsatthet på nätet

  Vad görs på myndighetsnivå för att förebygga kränkningar och hot bland barn och unga på nätet? Brå vigde ett webbinarium åt frågan.

  Läs mer

 • Personal från Forum för levande historia. Arbete mot rasism i fokus när myndigheter samlades för forumträff
  Under årets forumträff för myndigheter som genomför arbete inom ramarna för regeringens nationella plan mot rasism, liknande former av fientlighet och hatbrott lyftes transpersoners levnadsvillkor och det historiska arvet av rasism mot samer och romer.
  Läs mer

 • Tre barn tittar på mobiltelefoner. Unga mer på nätet – men mer missnöjda
  Unga använder nätet mer och allt fler uppger att de är missnöjda med sin egen medieanvändning. Det är några av slutsatserna i rapporten Ungar & medier 2019.
  Läs mer

 • Gamer framför en datorskärm. Överdrivet datorspelande kan ha negativa konsekvenser

  I juni 2018 klassade Världshälsoorganisationen (WHO) gaming disorder som en sjukdom. En ny kunskapsöversikt över forskning som gjorts på området visar att överdrivet datorspelande kan ha negativa konsekvenser.
  Läs mer

 • Fjärrkontroll framför skärm. 2018 års AV-utredning lämnar förslag
  om videodelningsplattformstjänster

  Flera förslag rör Statens medieråds verksamhet i slutbetänkandet En moderniserad radio- och tv-lag – genomförande av ändringar i AV-direktivet.

  Läs mer

 • Bild Dom efter hatiska kommentarer i sociala medier
  Administratören för en grupp på Facebook har dömts för brott mot lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Hur påverkar domen barn och unga som skapar grupper i sociala medier?
  Läs mer

 • Bild från centrala Visby. Foto: Region Gotland. Du, demokratin och digitaliseringen
  — Statens medieråd i Almedalen

  Är du på plats i Almedalen och intresserad av medie- och informationskunnighet? Kom på vårt storseminarium Du, demokratin och digitaliseringen torsdagen den 4 juli kl. 13-14.30 i Krukmakarens hus. Statens medieråd medverkar även i en rad andra seminarier. Här hittar du hela listan. Hoppas att vi ses!

  Läs mer

 • Bild Nu går arbetet med MIK-samverkan vidare
  Statens medieråd har lämnat sin lägesrapport med bedömningar av hur Sverige skulle kunna stärka arbetet med medie- och informationskunnighet. Rapporten har också presenterats för uppdragsgivaren Kulturdepartementet.
  — Vi har hunnit mycket på kort tid, men det är nödvändigt för Sverige behöver stärka arbetet på området, säger Statens medieråds direktör Anette Novak.

  Läs mer

 • Bild Uppkopplade leksaker - ett fall för EU
  Leksaksdinosaurier med kameror bakom ögonen och robotar med taligenkänningsteknologi – vad händer med den data som uppkopplade leksaker får tillgång till? Vilket skydd finns för barnen som användare? Statens medieråd var på plats när ämnet diskuterades i Bryssel.
  Läs mer

 • Framsida på mobil med olika appar. Socioekonomiska faktorer bakom skillnader i ungas nyhetsanvändning
  Nyhetsanvändningen och förtroendet för etablerade medier skiljer sig åt bland barn med olika bakgrund. Det visar en ny studie från Statens medieråd.— Det sociala arvet, i form av föräldrarnas utbildning, inkomst och härkomst, påverkar både i vilken grad barn tar del av nyheter och vilket förtroende de har för olika nyhetsmedier, säger Yvonne Andersson, analytiker vid Statens medieråd.
  Läs mer

 • Kunskapsbåset i skolmiljö bredvid elever som sitter vid ett bord. Så kan elever få stöd mot näthat
  Hur kan man tala med sina elever om hot och hat på nätet? Statens medieråd har tagit fram ett nytt koncept för pedagoger – baserat på en omfattande kunskapsbank med allt från faktaunderlag till pedagogiska verktyg.
  Läs mer

 • Äldre persons händer håller i en mobil framför rosenbuskar. Äldre sämst på MIK — i Norge

  Hälften av befolkningen över 60 år är osäker på vad som är en falsk nyhet, visar en ny undersökning från norska mediemyndigheten Medietilsynet.
  Läs mer

 • Händer som håller i en telefon. Ungas anmälningar av hat och hot på nätet ökar
  En ny studie från Statens medieråd visar att andelen unga som anmält hot och hat på sociala medier har ökat sedan 2016.
  - Resultaten är viktiga för att förstå omfattningen av problemet, säger Anette Novak, Statens medieråds direktör.

  Läs mer

 • Bild Nationella aktörer möttes för MIK-rådslag
  Diskussion om samverkan stod på agendan när nationella aktörer verksamma inom medie- och informationskunnighet möttes för ett rådslag.
  - En koordinerad samverkan mellan MIK-aktörer kan bidra till att stärka alla i Sverige, säger Anette Novak, direktör Statens medieråd.

  Läs mer

 • Läsande ungdommed lurar lutar sig mot en bokhylla. Små framsteg för MIK inom ämneslärarutbildningar
  Medie- och informationskunnighet (MIK) är mer etablerat inom utbildning i biblioteks- och informationsvetenskap än inom ämneslärarutbildningar i svenska, samhällskunskap och bild. Det visar Statens medieråds nya rapport om förekomsten av MIK på landets högskolor och universitet.
  Läs mer

 • Bild Makthavarnas försök att stoppa näthatet
  Vilka åtgärder kan motverka näthat? Frågan lyftes på Make Equals näthatskonferens.
  Läs mer

 • Bioduk framför tomma stolar. "Väntat att domen skulle överklagas"

  I början av april dömdes en person till dagsböter efter att ha visat film vid en sammankomst för Jehovas vittnen. Filmerna hade inte granskats av Statens medieråd. Nu har domen överklagats.
  Läs mer

 • Barn leker och lyssnar på nalles hjärta. WHO går ut med riktlinjer för små barn

  För första gången har WHO tagit fram riktlinjer för hur stor del av dygnet barn under fem år bör ägna åt sömn, skärmar och fysisk aktivitet.
  — Rekommendationerna handlar inte om huruvida skärmtid är skadlig i sig, utan är baserad på att för mycket stillasittande skärmtid kan leda till fetma och för lite mänsklig interaktion, säger Ulf Dalquist, forskningschef vid Statens medieråd.

  Läs mer

 • Statens medieråds direktör Anette Novak framför publik. Rådslag för stärkt medie- och informationskunnighet
  För att alla människor i Sverige ska kunna höja sin medie– och informationskunnighet krävs stärkt samverkan mellan aktörer som bidrar. Nu har Statens medieråd samlat de statliga aktörerna till ett första rådslag.
  — Det här är startskottet för en gemensam kraftsamling, säger Anette Novak, myndighetens direktör.

  Läs mer

 • Vuxen och barn framför skärmar. Föreskrift för nätaktörer ska skydda barn
  Stora ”gilla”-knappar och andra vanliga inslag på nätet skapade för att påverka barn kan komma att försvinna i Storbritannien. Digitala tjänsteleverantörer kan bli tvingade att följa en ny, omfattande föreskrift som pekar ut hur GDPR bör tillämpas.
  Läs mer

 • Olika blad bredvid varandra. Toppnotering för Statens medieråds miljöarbete

  I Naturvårdsverkets redovisning Miljöledning i staten 2018 nådde Statens medieråd en toppnotering - myndigheten står som enda småmyndighet i gruppen med högst ranking.
  - Det är ett bevis på att vårt gemensamma arbete ger resultat, säger Therese Hellgren, handläggare på Statens medieråd.

  Läs mer

 • Bild Rapportering inför OSCE om MIK-samverkan
  Den negativa påverkan på medielandskapet och demokratierna kommer att förvärras framöver. Det menar Harlem Désir, OSCE:s Representative on freedom of media.
  Läs mer

 • Flagga framför byggnad i Bryssel. Så motverkar vi valpåverkan
  Sverige står inför ett val. Söndagen den 26 maj är det EU-val, då väljs kandidater till de 21 svenska platserna i Europaparlamentet. Inför valet har vi sammanställt material till dig som arbetar med elever i skolmiljö. 
  Läs mer

 • Domarklubba över böcker. Böter efter att ha visat filmer som inte godkänts
  Den person som sommaren 2018 ska ha visat film vid en sammankomst som organiserades av Jehovas vittnen döms till dagsböter. Filmerna hade inte granskats av Statens medieråd.
  Läs mer

 • Bild på domarklubba. Åtal för olovlig filmvisning
  För första gången sedan Statens medieråd bildades ska en eventuell överträdelse av lagen om åldersgränser för film som ska visas offentligt prövas i domstol.
  Läs mer

 • Bild EU-kommissionären:
  Kraftiga resurser behövs
  för att möta demokratiutmaningarna

  Det var raka besked när EU:s kommissionär för den digitala ekonomin och det digitala samhället öppnade EU:s nya kampanjvecka för att uppmärksamma den samhälleliga vikten av medie- och informationskunnighet.
  — Medie- och informationskunniga medborgare och kvalitetsjournalistik är avgörande i kampen mot desinformation. Medlemsstaterna måste satsa resurser i höjd med utmaningarna, säger Mariya Gabriel.


  Läs mer

 • Suddig bild på människor i rörelse. Flera ord ligger som ett mönster över bilden. Här kan du träffa oss i föreläsningar och workshops om MIK under 2019

  Nu är satsningen på att stärka det nationella arbetet med medie- och informationskunnighet, MIK, i full gång. Statens medieråd har redan hållit en rad samråd och fortsätter samla aktörerna under 2019. Siktet är inställt på att skapa en långsiktigt hållbar struktur som stöttar arbetet med att lyfta medie- och informationskunnigheten i befolkningen.
  Läs mer

 • Bild Kraftsamling för MIK – även i Europa
  Det är inte bara i Sverige det kraftsamlas kring medie- och informationskunnighet, MIK. Den 18 mars 2019 sjösätts European Media Literacy Week , EU-kommissionens nyinstiftade MIK-vecka. Nu kan du som arbetar med MIK på nationell, regional och lokal nivå lägga in dina aktiviteter på kommissonens interaktiva karta. Du kan också nominera din egen eller någon annans insats till den nyinstiftade utmärkelsen Media Literacy Awards .
  Läs mer

 • Barn ligger framför skärm. Elever i särskolan mer utsatta på nätet
  Unga med intellektuell funktionsnedsättning är mer utsatta för baksidorna av onlinelivet och har svårare att utnyttja det digitala informationssamhällets möjligheter. Det visar en ny rapport från Statens medieråd. Undersökningen är den första svenska kvantitativa kartläggning som gjorts på området.
  Läs mer

 • Kamera av äldra modell. Dom om Spider-Man välkomnas av Statens medieråd
  Kammarrättens dom i fallet Spider-Man ger Statens medieråd rätt i frågan om vad som kan vägas in vid bedömningen av en film.
  Läs mer

 • Bild på barn som sträcker sig mot skyn iförd vingar av trä. Verktyg för ett säkrare nät
  Vill du jobba för att göra nätet till en säkrare och bättre plats? Här kommer tips till dig som vill uppmärksamma årets Safer Internet Day den 5 februari.
  Läs mer

 • Bild Publicistguiden – en introduktion i journalistikens värld
  Hur mycket får man egentligen låna av andras texter, bilder och filmer? Hur arbetar en journalist? Nu finns Publicistguiden, ett överskådligt och lätthanterligt verktyg för dig som jobbar med nyheter, medier och journalistik i din undervisning.
  Läs mer

 • Ann Wiklund, processledare på Statens medieråd. Foto: Privat. Ann Wiklund till Statens medieråds uppdrag om MIK
  Statens medieråd har på uppdrag av regeringen inlett det långsiktiga arbetet med att formera nationella aktörer kring medie- och informationskunnighet (MIK). Som en del i genomförandet har processledare Ann Wiklund knutits till myndigheten. Ann har bakgrund från kultur och utbildningssektorerna och har tidigare varit engagerad i Digidelnätverket som konsult och rådgivare.
  Läs mer

 • Den nya antologin "Youth and news in a digital media environment – Nordic-Baltic perspectives". Foto: Nordicom. Stora variationer i barns och ungas nyhetsanvändning
  Hur konsumerar barn och unga nyheter i ett digitalt medielandskap? Det har Nordicom och Statens medieråd undersökt i en ny antologi med författare från både Norden och Baltikum. Den visar bland annat att nyhetsorganisationer som vill nå yngre målgrupper måste arbeta i flera olika kanaler för att lyckas.

  Läs mer

 • Bild Nytt material för att stärka ungas kunskaper om upphovsrätt på nätet

  Idag är vi många som skriver, postar bilder, delar och kommenterar på nätet. För att öka kunskapen om upphovsrätt och förtal har Statens medieråd tagit fram ett nytt lektionsmaterial som bygger på tre dokumentärpoddar – Bungyjump-fallet, Swefilmer-målet och Instagram-målet.
  Läs mer

 • Statens medieråds direktör Anette Novak. Foto: Anna-Lena Ahlström. Krönika: Sverige kan bli bäst i världen

  Ingen utmaning som mänskligheten ställts inför tidigare har utgjort ett större hot mot framtida generationer än klimatförändringen. 2018 har varit ett år av värmerekord, extrem torka och andra exceptionella fenomen som kan kopplas till klimatförändringen. Det har också varit ett år av uppvaknande, då glädjen över rekordsommaren blandades med ångest över orsakerna, över vår egen del i den katastrofala utvecklingen. Vårt eget ansvar.
  Läs mer

 • Guldäpple Vinnare av Guldäpplet 2018:
  Innovativa lärare skapar engagerande och motiverande undervisning i samspel med omvärlden

  Tre lärare och en rektor belönades i dag för sitt arbete med att utveckla undervisningen med nytänkande och digitalisering. Maria Glawe, speciallärare med inriktning språk-, läs- och skrivutveckling och förstelärare på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg utsågs till årets vinnare av lärarpriset Guldäpplet för sitt arbete med att skapa en engagerande och motiverande undervisning i samspel med omvärlden, viket bidrar till elevernas fördjupade kunskaper.
  Läs mer

 • Bild Goda budskap på nätet under No hate-dagen
  Söndagen den 4 november är det No hate-dagen – en dag för manifestation mot näthat i sociala medier. Alla som vill kan vara med och sprida goda budskap under hashtagen #NoHateSE.
  Läs mer

 • Rektor Amelie Wahlström får Guldäpplejuryns särskilda pris. Rektor från Karlstad vinnare av Guldäpplejuryns särskilda pris
  Juryn för Guldäpplet har utsett Amelie Wahlström, rektor i Karlstad, till mottagare av Guldäpplejuryns särskilda pris 2018. Priset delas ut till en eller flera personer som har uträttat långvariga, betydelsefulla insatser för främjande av lärande med stöd av it och medier.
  Läs mer

 • Finalisterna till lärarpriset Guldäpplet Daniel Nilsson, Maria Glawe och Anna Bergström står bredvid varandra. Foto: Bo Helmersson. Tre speciallärare finalister till lärarpriset Guldäpplet
  Drygt hundra engagerade och kompetenta lärare har nominerats till lärarpriset Guldäpplet 2018. Här är årets finalister!
  Läs mer

 • Bild Statens medieråd satsar på sociala medier på föräldriska
  Hur talar man om sociala medier med barn och unga som ofta har bättre kunskaper än föräldrarna? Statens medieråd lanserar nu ett antal snabbguider riktade till vuxna för att kunna undvika en cringe stämning vid middagsbordet.
  Läs mer

 • Bild på omslaget till antologin. En närbild på stängda ögon och lugg. Höjdpunkter på årets bokmässa

  Hur försvarar kunskapsinstitutioner demokrati och öppenhet i vardagen? Är sociala medier ett hot mot den seriösa journalistiken eller ett nyttigt komplement? Varmt välkommen att lyssna när representanter för Statens medieråd diskuterar och samtalar på årets bokmässa. Här hittar du oss under veckan:
  Läs mer

 • Bild Statens medieråd ska utveckla former för förstärkt samverkan av insatser för medie-och informationskunnighet, MIK

  Den 30 augusti fick Statens medieråd i uppdrag av regeringen att utveckla former för en förstärkt samverkan av insatser för MIK. I uppdraget ingår att utveckla former för samarbete mellan statliga myndigheter som arbetar med frågor relaterade till MIK, liksom att utveckla former för en aktiv dialog mellan offentliga och privata aktörer som arbetar med MIK på nationell, regional och lokal nivå.
  Läs mer

 • Ett skåp belamrat av olika saker, bland annat en datorskärm och en like-tumme från Facebook. Lär dig avslöja propaganda i ny vandringsutställning
  Under ett år visas utställningen Det resande demokratilabbet på ett trettiotal folkbibliotek runt om i landet. Genom workshops möts bibliotekarier, skolklasser och lärare i ett alternativt klassrum.

  Läs mer

 • Bild Anette Novak ny direktör och chef för Statens medieråd

  Regeringen har i dag utsett Anette Novak till ny direktör och chef för Statens medieråd. Hon tillträder tjänsten den 4 oktober 2018.
  Läs mer

 • Microfon framför ljuskäglor. Statens medieråd i Almedalen 2018

  Institutioners arbete för demokrati och öppenhet i vardagen, filmens möjligheter och samtal om hur vi kan stärka barn och unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar – här hittar du samlad information om alla seminarier Statens medieråd arrangerar eller medverkar i under årets Almedalsvecka.
  Läs mer

 • Händer som skriver på tangentbord i mörkt rum. Störst ökning av anmälningar gällande sexism
  I en ny undersökning rörande anmälningar av hat och hot på sociala medietjänster har Statens medieråd genomfört två statistiska datainsamlingar bland unga.— Anmälningar som gäller sexism eller sexuella trakasserier är den kategori som ökat mest. Men fler studier behövs, säger Ulf Dalquist, chef för forskning och omvärldsanalys vid Statens medieråd.
  Läs mer

 • Bild Nominera din kandidat till Guldäpplet 2018
  Nu är det dags att nominera duktiga lärare och förskollärare som med digitala verktyg och medier inspirerar sina elever att nå kunskapsmål och utvecklas.
  Läs mer

 • Bild Ungas medievanor
  I slutet av 2017 genomförde PRV och Statens Medieråd en Sifo-undersökning om ungas medievanor riktad till målgruppen 12–16 år. Vi ville veta mer om hur ungdomar ser på streaming och illegal nedladdning och hur pass vanligt det är.
  Läs mer

 • Journalisten och författaren Lisa Bjurwald leder samtalen i två avsnitt av No Hate-podden där kunskapen om konspirationsteorier fördjupas. Medverkar gör även  folkbildaren Maria Pia Cabero och nätforskaren Marcin de Kaminski.   Statens medieråd storsatsar på material om konspirationsteorier
  I en satsning på ämnet konspirationsteorier relanserar Statens medieråd två poddar under Källkritikens dag den 13 mars. Till satsningen hör även att ta fram ett metodmaterial med fokus på modern mytbildning. 

  Läs mer

 • Bild Statens medieråd en av Sveriges bästa sajter för familjer
  När IDG presenterade sin lista över Sveriges bästa sajter så placerade sig Statens medieråd på topplistan som Sveriges fjärde bästa sajt i kategorin familj.
  Läs mer

 • Bild Ägg i skägget
  Nej, nu handlar det inte om stundande påskhelg. Nu handlar det om jämställhet inom mediesektorn och i samhället i stort.
  Läs mer

 • Bild Arbeta för ett säkrare internet

  Den 6 februari infaller årets Safer Internet Day, en dag som instiftats av EU för att främja ett säkrare internet, speciellt för unga. Syftet är att öka kunskapen om barns och ungas närvaro på nätet.
  Läs mer

 • Bild Barn med funktionsnedsättning mer utsatta på nätet
  Unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar spenderar mer tid på nätet än unga utan diagnoser. De utsätts också oftare för mobbning, hot och sexuella inviter på nätet. För att hjälpa dem att utnyttja nätets alla möjligheter och rusta dem med försiktighetsåtgärder har riksförbundet Attention i samverkan med Statens medieråd tagit fram ett nytt webbverktyg: Koll på nätet.
  Läs mer

 • Ewa Thorslund, direktör Statens medieråd. Miljödiplomerad myndighet med fokus på social hållbarhet
  Inom svensk förvaltning ställs det många krav. Krav av olika slag. Enligt Myndighetsförordningens tredje paragraf framgår det till exempel att myndighetens ledning ansvarar för att verksamheten bedrivs effektivt, redovisas på ett tillförlitligt och rättvisande sätt, samt hushåller väl med statens medel. Vi ska överhuvudtaget hushålla med samhällets resurser. Vi ska i enlighet med Förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter också integrera miljöhänsyn i myndighetens verksamhet så att man tar hänsyn till verksamhetens direkta och indirekta miljöpåverkan på ett systematiskt sätt.
  Läs mer

 • Bild ”En bild säger mer än tusen ord”- pedagogiskt material hjälper unga att avslöja könsnormer i bildspråket

  Varje dag möts vi av otaliga mängder bilder. Vad som syns och inte syns kan påverka vilka röster vi tar på allvar. I spåren av #metoo efterlyser skolelever utbildning och redskap för hur samhället kan skildra individer mer jämställt. Nu presenterar Statens medieråd ett omfattande material om osynliga strukturer i bildspråket, riktat till pedagoger på högstadiet och gymnasiet.
  Läs mer

 • Bild Smarta mobiler behåller sin statusroll
  Familjens inkomst och utbildningsnivå spelar en fortsatt viktig roll för barns tillgång till och användning av medier. I Statens medieråds rapport Ungar & medier: demografi från 2015 visade resultaten att tillgång till medieteknik i hemmet hade en tydlig koppling till familjens inkomst. Detta bekräftas nu även i 2017 års undersökning. Exempelvis använder barn till föräldrar med både låg utbildning och låg inkomst internet allra minst medan barn till föräldrar med låg utbildning och hög inkomst använder internet allra mest. 
  Läs mer

 • Bild Årets vinnare av lärarpriset Guldäpplet
  Fyra lärare och en forskare belönas för sitt arbete med att utveckla undervisningen med nytänkande och digitalisering.
  Läs mer

 • Bild No hate-dagen – sprid goda budskap på nätet
  Lördagen den 4 november är det No hate-dagen – en dag för manifestation mot näthat i sociala medier. Alla kan vara med och sprida goda budskap under hashtagen #NoHateSE.
  Läs mer

 • Bild Heath får Guldäpplejuryns särskilda pris 2017
  Juryn för lärarpriset Guldäpplet har utsett Carl Heath, ansvarig för digitalisering och lärande på forskningsinstitutet RISE, till mottagare av Guldäpplejuryns särskilda pris 2017.
  Läs mer

 • Bild Årets finalister utsedda till lärarpriset Guldäpplet
  Drygt hundra engagerade och kompetenta lärare har nominerats till lärarpriset Guldäpplet 2017. Bland dessa har juryn nu utsett årets finalister.
  Läs mer

 • Bild Källkritik, dold reklam och visuellt småprat – Statens medieråd på bokmässan
  Källkritik för att genomskåda vinklade budskap, dold reklam riktad till barn och bilder som maktmedel är några av de teman representanter för Statens medieråd kommer att vara med och diskutera under årets bokmässa.
  Läs mer

 • Lokala insatser för att ökad medie- och informationskunnighet efterlyses. Foto: Shutterstock Efterlysning: Aktiviteter för ökad medie- och informationskunnighet

  Statens medieråd fick den 29 juni i uppdrag av regeringen att tillsammans med Myndigheten för press, radio och tv göra en kartläggning av större planerade och pågående insatser avseende medie- och informationskunnighet (MIK) och digital kompetens.
  Läs mer

 • Från Donners plats i Visby under Almedalsveckan. Foto: Malin Ericsson, Region Gotland. Falska nyheter, upphovsrätt och näthat - Statens medieråd i Almedalen
  Den digitala världens påverkan på vår empatiska förmåga, upphovsrätt och nyhetsrapportering, film som vapen, skolans ansvar vid kränkningar på nätet samt demokrati och extremism är några av de teman representanter för Statens medieråd kommer att vara med och diskutera under årets politikervecka i Almedalen. Här hittar du samlad information om alla seminarier Statens medieråd arrangerar eller medverkar i under årets almedalsvecka.
  Läs mer

 • Bild Ungar & medier – gårdagens högkonsumenter är dagens genomsnittsanvändare

  Tiden som ägnas åt medieanvändning har ökat kraftigt bland barn och ungdomar det senaste decenniet. Det framgår av Statens medieråds undersökning Ungar & medier som kartlagt barns och ungas medieanvändning vartannat år sedan 2005. Årets undersökning visar bland annat att en fjärdedel av alla 4-åringar använder internet dagligen.
  Läs mer

 • Bild Lär dig tolka lagen med ny juridikserie

  Hur kan vuxenvärlden hjälpa barn och unga som råkar illa
  ut på nätet? Nu släpper Statens medieråd en juridikserie
  för pedagoger och andra vuxna med syfte att reda ut var gränsen
  går mellan lagligt och olagligt i vår digitala vardag.

  Läs mer

 • Guldäpple Nominera till lärarpriset Guldäpplet 2017
  Finns det en lärare som har gjort framstående insatser för att utveckla elevernas lärande med stöd av IT på din skola? Någon som dessutom har uppmuntrat kollegor i den egna skolan och kommunen? Nominera henne eller honom till lärarstipendiet Guldäpplet, senast 1 juni.
  Läs mer

 • Bild Syna nätet med hjälp av ny guide
  Ser du bara strandbilder i dina annonsrutor? Lär dig hur ditt beteende på nätet avgör vilken information du får ta del av. Nu släpper Statens medieråd en ny gratis guide om algoritmer i samarbete med Viralgranskaren och IIS, Internetstiftelsen i Sverige.
  Läs mer

 • Biosalong. Foto: Simon D/FlickR. Lagändring: Nu får barn som fyllt 11 år se film med 15-årsgräns på bio i sällskap med en vuxen
  Från och med 1 mars 2017 får barn som fyllt elva men inte femton år se film med 15-årsgräns på bio i sällskap med en person över 18 år. Lagändringen ger föräldrar ett större ansvar över vilka filmer deras barn kan se på bio. Skyddet för barn som går på bio utan sällskap av någon vuxen förblir dock detsamma, för ett ensamt barn är 15-årsgränsen fortfarande absolut. 
  Läs mer

 • Skolbarn framför dator. Foto: Lucélia Ribeiro/FlickR Frukostseminarium om Ungar & mediers första resultat

  Välkommen till frukostseminariet "Från papper till pixlar – Mediala generationsklyftor" i Stockholm onsdag 8 mars. Nordicom, Statens medieråd, Kantar Sifo och TS presenterar ny statistik om medieanvändning. Du får bland annat ta del av de första resultaten om barns och ungas medievanor i rapporten Ungar & medier.
  Läs mer

 • Vad är sant på nätet? Bild: Shutterstock/Intellecta Vad är sant på nätet? MIK för mig - nytt digitalt material om källkritik
  Medie- och informationskunnighet (MIK) blir allt viktigare i dagens medielandskap. Därför har Statens medieråd tagit fram ett digitalt verktyg fyllt med diskussionsfrågor, övningar och färdiga lektionspaket om källkritik, vinklade budskap och våra relationer på nätet.
  Läs mer

 • Publik inne i mörk biosalong. Ny lag: Från 1 mars kan 11-åringar se film med 15-årsgräns på bio i sällskap med en vuxen

  Från och med 1 mars 2017 så kommer den så kallade ledsagarregeln även att omfatta filmer med 15-årsgräns. Detta innebär att barn mellan 11 år och 14 år får se film med 15-årsgräns på bio i sällskap med en person över 18 år. Tidigare har ledsagarregeln bara gällt för åldersgränserna från 7 år och från 11 år, men från 1 mars kommer alltså alla åldersgränser att omfattas.
  Läs mer

 • Alexandra Pascalidou och Ida Östensson Vad gör näthat med flickors yrkesval – och demokratin?
  Om kvinnor drabbas hårdare av näthat än män – vad gör det med flickors vilja att uttrycka sig offentligt? Hur påverkar det deras yrkesval? Och vad händer med demokratin? Detta diskuterar Alexandra Pascalidou, journalist och författare, och Ida Östensson, Make Equal och FATTA-rörelsen, i ett nytt avsnitt av No hate-podden.
  Läs mer

 • Person framför stor bildskärm. Nytt skolmaterial om falska nyheter och propaganda

  Falska nyheter, vinklade budskap och propaganda blir allt vanligare. Ofta byggs trovärdigheten upp med hjälp av bild och film. Nu har Statens medieråd tagit fram ett skolmaterial som ska stärka barns och ungas ”visuella läskunnighet”, värna demokratin och bidra till att förebygga våldsbejakande extremism. Materialet riktar sig till mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet.
  Läs mer

 • Bild Direktör Ewa Thorslund: Med avstamp i 2015 inför 2016

  Efter skolattacken i Trollhättan hösten 2015 talades det om att ”nätet kokar av rasism och främlingsfientlighet” – att gärningsmannen vid dådet följt flera fascistiska och rasistiska bloggar och upprop. För, det flödar av åsikter och fakta på nätet. Och, fakta som begrepp kan verkligen urholkas rejält. Bara för att många delar och sprider ett budskap så betyder det inte att det är riktigt och sant. Det är lätt att tycka och känna saker, men åsikter och fakta är som bekant inte samma sak. 
  Läs mer

 • Bild Statens medieråd kartlägger familjekonflikter om medier
  Konflikter om barns medieanvändning är närmast självklara inslag i vardagen för barnfamiljer i dag. Konflikterna handlar oftast om den tid barnen ägnar åt medier och mindre om mediernas innehåll.
  Läs mer