Logotyp Statens medieråd
Logotyp Statens medieråd

Vad är sexism?

Senast uppdaterad:

Ung kvinna ser bort från kameran.

CCO-licens: Pexels

Sexism innebär diskriminering, förtryck eller utnyttjande av människor på grund av könstillhörighet. Här hittar du fakta och poddar om sexism på nätet.

Könstereotypa föreställningar bygger på en idé om att kvinnor ska vara, se ut och bete sig på ett sätt och män på ett annat. Dessa fördomar kan leda till diskriminering, förtryck och utnyttjande av personer på grund av könstillhörighet. Enligt denna ordning beskrivs män ofta vara bättre än kvinnor.

Att sprida inlägg, bilder och filmer som bygger på de här fördomarna kan vara sexism.

Att fundera på:

  • Varför kan killar få status genom att berätta om eller överdriva sexuella bedrifter, medan tjejer kan få dåligt rykte om de berättar om samma saker?
  • Varför ska människor behöva uppfylla förväntningar om femininitet och maskulinitet om de inte vill?

Det har också blivit uppenbart att kvinnor som uttalar sig offentligt oftare möts av negativa reaktioner än män. Kvinnliga journalister, politiker, bloggare och youtubers vittnar om fler kommentarer som anspelar på könstillhörighet, utseende, sex och våld än manliga.

Att fundera på:

  • Om tjejer får fler negativa kommentarer än killar – kan det påverka tjejers vilja att uttala sina åsikter offentligt? Vad kan det innebära för framtida yrkesval? Och för demokratin?

 

Jag följer de flesta av deltagarna på sociala medier och ser ju otroligt mycket av vad de får för kommentarer, och blir – på riktigt – mörkrädd.

Malin Gramer, programledare Paradise Hotel, i podden Sexism på nätet

Mer material om sexism på nätet: