Logotyp Statens medieråd
Logotyp Statens medieråd

Vad är rasism?

Senast uppdaterad: 2016-12-07

En svart och en vit pojke ihopklippta till ett ansikte

Foto: Shutterstock

Rasism betyder olika saker för olika människor. Det vanliga är att det handlar om intolerans mot olika grupper på grund av etnicitet, hudfärg, kultur eller religion.

Rasism på nätet kan delas upp i tre grupper:

  • Rasistiska sajter
  • Rasistisk propaganda
  • Rasistiska kommentarer

Rasistiska sajter. Syftet med de rasistiska sajterna är att sprida idéer som bygger på en rasistisk tankebild, och som alltså utgår från att en viss typ av människor är bättre än andra på grund av till exempel hudfärg, religion eller födelseland.

Rasistisk propaganda. Stereotypa berättelser och bilder som sprids på nätet. De handlar om hur en person förväntas vara utifrån hur den ser ut, vilken religion den tillhör, eller varifrån den kommer. Propagandan kan spridas via rasistiska sajter, grupper på Facebook, Twitter-inlägg eller bloggar.

Rasistiska kommentarer. Är ibland skrivna på skämt eller för att provocera, men även om tanken inte är att vara rasistisk är det fortfarande rasism.

Hur görs rasism på nätet?

Rasism uppstår inte av sig själv, den är något vi skapar. En så enkel sak som att prata om en person som ”ickesvensk” bara för att den har en annan bakgrund eller utseende än du är en rasistisk handling. För vem bestämmer egentligen hur en person ska vara för att vara ”äkta svensk”?

Rasism på nätet finns inte bara i organiserad form på högerextrema sidor, utan också i mångas sociala medier-flöden. Många gånger kan rasistiska inlägg delas tusentals gånger utan att de som sprider inlägget ens tänker på att det faktiskt är rasism. Men de utpekade tänker förstås på det. Trots att en åsikt inte verkar vara kränkande för dig så kan den vara det för någon annan.


De gånger som det har känts väldigt tydligt är när det har varit 'Jag ska skära halsen av dig jävla muslimfitta'. Men annars kan det ju vara lite sådär allmänt fluffigt formulerat.

Ida Gulbrandsen, Diskrimineringsbyrån, i podden Rasistiskt näthat

Lyssna på poddar om rasism och främlingsfientlighet på nätet: