Logotyp Statens medieråd
Logotyp Statens medieråd


Teentime, Sportfiskeskolan, Wikiljudia – några av vinnarna i Webbstjärnan 2016

Senast uppdaterad: 2018-01-09

Webbstjärnan är en tävling som arrangeras av Internetstiftelsen i Sverige, IIS, och går ut på att man ska publicera ett skolarbete på internet. IIS erbjuder ett gratis webbpubliceringsverktyg för att ge elever och lärare en möjlighet att lära sig mer om webb, internet och webbpublicering. I år deltog hela 2061 webbplatser och 68 000 elever i tävlingen och den 9 maj delades priset ut till hela klasser eller enskilda elever/grupper. Statens medieråd satt med juryn. 

Foto: lässtjärnorna.se av Agnes Stuber (CC BY)

Foto: lässtjärnorna.se av Agnes Stuber (CC BY) www.flickr.com/photos/webbstjarnan/26326749154/

 

Med webbverktyget och tävlingen vill IIS uppmärksamma rollen som producent och att vara aktiv användare på internet genom att lära sig grunderna i webbpublicering. Tävlingsbidragen måste ha en pedagogisk koppling. Priskategorierna var: läs-/bokblogg, entreprenörskap, klassblogg, teknik, tema/ämne, årets nykomling, årets veteran, Webbstjärnans lärarpris, allmänhetens röst och årets webbstjärna.

Vinnarna i Webbstjärnan 2016 var:

  • Årets läs/bokblogg: julenilitteraturen.se (guld) delade förstaplats med lässtjärnorna.selänk till annan webbplats (guld)
  • Entreprenörskap: beseen.io (brons) och förstaplatsen delades mellan fiveprints.se (guld) och wikiljudia.se (guld)
  • Bästa klassblogg: volgsjövilhelmina.selänk till annan webbplats (brons), stjärneleverna.se (silver), sportfiskeskolan.selänk till annan webbplats (guld)
  • Teknikblogg: exacode.net76.net (brons), labbserver.net/~ideologi/länk till annan webbplats (silver), thestudybay.eulänk till annan webbplats (guld)
  • Bästa temablogg: barnpratarna.se (brons), astaronomy.se (silver), teentime.nu (guld)
  • Årets nykomling: arabiskahallsberg.se
  • Årets veteran: fbkvalsta.selänk till annan webbplats
  • Webbstjärnans lärarpris: Veronie Lejonord
  • Allmänhetens röst: lässtjärnorna.selänk till annan webbplats
  • Årets webbstjärna: wikiljudia.se

 

> Läs mer om motiveringarna och se hela prisutdelningen här.länk till annan webbplats
länk till annan webbplats
> Läs mer om juryn här.länk till annan webbplats

 

I samarbete med

insafe-logga
Eu-logga
bris-logga

Statens medieråd representerar Sverige i EU-nätverket Insafelänk till annan webbplats och driver ett Safer Internet Centre med finansiellt stöd från EU:s Connecting Europe Facilitylänk till annan webbplats och dess program Safer Internet. Projektet syftar till en säkrare användning av internet bland barn och unga och drivs i samarbete med BRIS – Barnens rätt i samhället.länk till annan webbplats