Logotyp Statens medieråd
Logotyp Statens medieråd


Prisbelönt regissör gör filmer mot näthat

Senast uppdaterad: 2016-01-05

Mångfaldigt prisbelönta regissören Anders Rune gör dokumentära kortfilmer mot näthat för Statens medieråd. Filmerna släpps under november.

No Hate Speech Movment - logo

Anders Rune har regisserat hundratals filmer – dokumentärer, reklamfilm, musikvideor – och hans långfilm ”Aerobics – a love story” är prisbelönt många gånger om.

Filmerna, som ingår i kampanjen No hate speech movement, utgår från kampanjens fyra råd för ett schysstare internet: ”Var kritisk”, ”ljug inte”, ”såra ingen” och ”säg till”. De kommer att få en tydlig dokumentär prägel.

– Jag vill gestalta unga människors digitala vardag på ett äkta och ocensurerat sätt, nästan låta de deltagande ungdomarna själva regissera innehållet i filmerna, säger Anders Rune.

– Det blir ofta valhänt och klumpigt när vi vuxna ska ge oss på sådana här projekt. Om den ungas liv är utsatt, ensamt, isolerat eller hopplöst, så måste känslan i filmerna gestalta det för att ta personerna på allvar, på riktigt, säger Anders Rune.

Arbetet med filmerna pågår, och projektledaren Johnny Lindqvist, Statens medieråd, säger:

– Det ser oerhört spännande ut. Meningen är att unga själva ska vilja sprida filmerna, och det hoppas och tror vi att de kommer att göra. Anders Rune har ett sätt att arbeta som ger en speciell nerv i filmerna.

Till stämningen i filmerna kommer låtskrivaren Cajsa Siik att bidra med sin musik.