Logotyp Statens medieråd
Logotyp Statens medieråd


Lärarna som inspirerar till digitalisering i undervisningen

Senast uppdaterad: 2017-11-29

Guldäpplet, ett pris som delas ut till lärare som har förnyat lärandet med stöd av it, fyller 15 år. Det firades 31 mars med mingel och seminarium på temat ”Ser vi nya kliv i lärandet med digitaliseringen?”.


 

Bild

 

Seminarierna hölls av två tidigare Guldäpplet-pristagare, lärarna Ylva Pettersson, Katedralskolan i Skara, och Martin Fernström, Årstaskolan i Stockholm. De berättade hur de använder digitala verktyg för att engagera eleverna, underlätta undervisningen och skapa berikande kontakter långt utanför skolans värld. Ett exempel är Årstaskolans projekt Talasomted.selänk till annan webbplats, där elever håller videoföreläsningar – ett projekt som i sin tur inspirerat många skolor över hela landet.

En lärare i publiken frågade hur man ska göra för att börja använda digitala verktyg i undervisningen.

– Köp en bok om grunderna om hur man gör en blogg. Våga prova på en lektion, och få en kick när du ser att det fungerar, svarade Ylva Pettersson, och fick medhåll av kollegan Martin Fernström:

– Våga göra lite, våga göra fult, våga göra dåligt. Då kommer ni att våga göra mycket, våga göra fint och våga göra asbra.

En annan person i publiken menade att det av en del inte anses riktigt rumsrent att använda digitala verktyg i undervisningen, och undrade hur Ylva Pettersson bemött sådana reaktioner.

– Om man håller fast vid något man tror på och det visar sig funka, brukar det hjälpa. Och här är Guldäpplet jätteviktigt, svarade hon.

Nomineringarna till 2016 års pris pågår till den 1 juni. Finalisterna presenteras på Bokmässan i Göteborg den 22 september och prisutdelningen sker på Skolforum på Älvsjömässan den 31 oktober.

Guldäpplet delas ut för 15 året av Stiftelsen Yngve Lindbergs Minne. Statens medieråd är från och med i år partner och jurymedlem. I juryn sitter också representanter från Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Sveriges Kommuner och Landsting, Specialpedagogiska skolmyndigheten, Tieto Sweden Healthcare and Welfare AB, Netsmart AB, Gleerups Utbildning AB, Studentlitteratur AB samt Stiftelsen DIU, grundare och koordinator.

 

I samarbete med

insafe-logga
Eu-logga
bris-logga

Statens medieråd representerar Sverige i EU-nätverket Insafelänk till annan webbplats och driver ett Safer Internet Centre med finansiellt stöd från EU:s Connecting Europe Facilitylänk till annan webbplats och dess program Safer Internet. Projektet syftar till en säkrare användning av internet bland barn och unga och drivs i samarbete med BRIS – Barnens rätt i samhället.länk till annan webbplats