Logotyp Statens medieråd
Logotyp Statens medieråd


Vad är sant på nätet? MIK för mig - nytt digitalt material om källkritik

Senast uppdaterad:

Medie- och informationskunnighet (MIK) blir allt viktigare i dagens medielandskap. Därför har Statens medieråd tagit fram ett digitalt verktyg fyllt med diskussionsfrågor, övningar och färdiga lektionspaket om källkritik, vinklade budskap och våra relationer på nätet.

Vad är sant på nätet? Bild: Shutterstock/Intellecta

Materialet riktar sig till lärare i grundskolan och på gymnasiet samt till bibliotekarier och innehåller övningar om allt från näthat och sociala medier till anonymitet, konspirationsteorier och reklam på nätet – för att nämna några! Allt är gratis, inspirerande och lätt att använda.

— Våra unga behöver få redskap för att själva förstå allt de möter i sin vardag på nätet. Därför hoppas vi att MIK för mig ska bli ett uppskattat verktyg för pedagoger och bibliotekarier i deras viktiga arbete med att lära ut medie- och informationskunnighet, säger Helena Dal, verksamhetschef Information och vägledning på Statens medieråd.

MIK för mig är ett levande utbildningsverktyg som hela tiden fylls på, utvecklas, omformas och revideras för att ständigt vara relevant. Där finns övningar, diskussionsfrågor och filmer som alla kan användas för att väcka ungas nyfikenhet. Delar av materialet är även översatt till engelska och arabiska.

Här hittar du mer information:

> MIK för mig - digitalt verktyg

> Titta på introduktionsfilmen till MIK för miglänk till annan webbplats