Logotyp Statens medieråd
Logotyp Statens medieråd


Tre speciallärare finalister till lärarpriset Guldäpplet

Senast uppdaterad:

Drygt hundra engagerade och kompetenta lärare har nominerats till lärarpriset Guldäpplet 2018. Här är årets finalister!

Finalisterna till lärarpriset Guldäpplet Daniel Nilsson, Maria Glawe och Anna Bergström står bredvid varandra. Foto: Bo Helmersson.

Finalisterna till lärarpriset Guldäpplet Daniel Nilsson, Maria Glawe och Anna Bergström. Foto: Bo Helmersson.

På Bokmässan i Göteborg presenterades årets finalister till lärarpriset Guldäpplet; Daniel Nilsson, Maria Glawe och Anna Bergström. De har alla vidareutbildat sig till speciallärare och visar i sitt arbete hur skolans digitalisering kan bidra till att ge alla elever, oavsett förutsättningar, möjligheter att lyckas.

– Årets tre finalister visar betydelsen av att våga vara påhittig i mötet med elevers olika behov. Det är ingen slump att lärare som ofta ställs inför utmaningar väljer digitala arbetssätt och verktyg. Ett specialpedagogiskt perspektiv ser möjligheter och utvecklar ett tillgängligt och likvärdigt lärande. För alla barn och elever, säger Stefan Bonn, rådgivare och representant för Specialpedagogiska skolmyndigheten i Guldäpplets jury.

– Vi ser att många av de nominerade har berikat sin pedagogiska arsenal med en verktygslåda full med digitala verktyg, bland vilka man väljer med omsorg, med sikte på specifika förmågor och på att nå resultat. Årets tre finalister använder digital teknik på ett innovativt sätt för att ge alla sina elever, oavsett förutsättningar, möjlighet att lyckas i skolan. De visar hur digitalt kompetenta lärare kan vara drivande i att förnya undervisning och lärande och samtidigt bidra till utveckling av skolans kollegiala miljö, säger Peter Becker, juryns ordförande.

Vinnaren presenteras på Skolforum

Vinnaren av Guldäpplejuryns Särskilda Pris presenteras den 16 oktober. Den slutliga vinnaren av Guldäpplet 2018 presenteras måndagen den 29 oktober kl 11.00 på Skolforum, Södra scenen, Stockholmsmässan i Älvsjö.

Till årets finalister till lärarpriset Guldäpplet har juryn utsett:

  • Anna Bergström, speciallärare, inriktning språk-, läs-, och skrivutveckling och förstelärare, Lejonströmsskolans grundsärskola i Skellefteå. För att hon med stor förmåga och entusiasm realiserar styrdokumentens centrala innehåll och kunskapskrav med hjälp av IT, i elevgrupper som bjuder på pedagogiska utmaningar när det gäller att ha ett inkluderande förhållningssätt för optimal inlärning. Med hjälp av IT och programmering har Anna, både i svenska och slöjd, omsatt läroplanens intentioner för hur elever med hjälp av programmering utvecklar färdigheter i både problemlösning och kommunikation.


  • Daniel Nilsson, speciallärare i matematik och förstelärare, på Stagneliusskolan i Kalmar. För att han på ett exemplariskt sätt tagit användning av den digitala tekniken för att inom matematiken bygga upp plattformar för att kontinuerligt stötta alla elever i deras kunskapsutveckling, oavsett om det är elever som av olika anledningar befinner sig i svårigheter med matematiken, eller elever som befinner sig på en avancerad nivå. På ett nytänkande sätt kombinerar han arbetet i klassrummet med digitala ytor för stöd och undervisning, som till exempel räknestuga på Facebook.


  • Maria Glawe, speciallärare, inriktning språk-, läs-, och skrivutveckling, och förstelärare på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg. För att hon tillsammans med sina elever ständigt utvecklar undervisningen och använder digital teknik på ett innovativt sätt för att skapa en engagerande och motiverande undervisning som bidrar till fördjupade kunskaper. Med hjälp av digitaliseringen tar Maria in omvärlden i klassrummet på ett naturligt sätt. Genom olika samarbetsprojekt inom och utanför skolans väggar lär sig eleverna att utforska världen utifrån ett kritiskt förhållningssätt och samarbeta med såväl varandra som med olika aktörer utanför skolan för att skapa verkliga lösningar för hållbar utveckling.

Fakta Guldäpplet

Guldäpplet är ett lärarstipendium som årligen delas ut till en eller flera lärare som förnyat lärandet med stöd av IT i egen undervisning och som inspirerat elever och kollegor i ett lokalt, kommunalt och gärna även nationellt verksamhetsfält. Guldäpplet utdelas av Stiftelsen Yngve Lindbergs Minne med partners. I juryn medverkar de två senaste årens Guldäpplepristagare, företrädare för samtliga partners, samt professor Åke Grönlund, Örebro universitet.