Logotyp Statens medieråd
Logotyp Statens medieråd


Statens medieråd storsatsar på material om konspirationsteorier

Senast uppdaterad:

I en satsning på ämnet konspirationsteorier relanserar Statens medieråd två poddar under Källkritikens dag den 13 mars. Till satsningen hör även att ta fram ett metodmaterial med fokus på modern mytbildning. 

Journalisten och författaren Lisa Bjurwald leder samtalen i två avsnitt av No Hate-podden där kunskapen om konspirationsteorier fördjupas. Medverkar gör även  folkbildaren Maria Pia Cabero och nätforskaren Marcin de Kaminski.  

Journalisten och författaren Lisa Bjurwald leder samtalen i två avsnitt av No Hate-podden där kunskapen om konspirationsteorier fördjupas. Medverkar gör även folkbildaren Maria Pia Cabero och nätforskaren Marcin de Kaminski.

På nätet florerar en mängd teorier och idéer som kvalar in under begrepp som lömska fakta, konspirationer och falska nyheter. Enligt en undersökning som opinionsföretaget YouGov gjort på uppdrag av Metro tror nästan 50 % av svenskarna att det finns hemliga, icke-statliga, sällskap som är så mäktiga att de kan kontrollera den politiska utvecklingen i olika länder. Samma undersökning visar att nästan en tredjedel av svenskarna tror att staten styr vad svenska medier publicerar.

— När den här typen av spekulationer florerar i samhället vill vi erbjuda den vuxna målgruppen djuplodande material om konspirationsteorier. I sin tur har de möjlighet att utbilda barn och unga. Vi producerar materialet inom ramen för vårt No hate-uppdrag, som syftar till att stärka barn och unga på nätet, säger Helena Dal, verksamhetschef för Information och vägledning vid Statens medieråd.

Tips till pedagoger och föräldrar
Under Källkritikens dag i Kulturhuset i Stockholm den 13 mars relanserar Statens medieråd två poddar för att fördjupa kunskapen om konspirationsteorier. I avsnitten diskuteras ämnet under ledning av journalisten och författaren Lisa Bjurwald medan svaren levereras av folkbildaren Maria-Pia Cabero och nätforskaren Marcin de Kaminski. Poddarna belyser bland annat varför 9/11 blivit en mytomspunnen händelse, hur fluorskräcken resulterat i en dramatisk hälsoförsämring och varför folkgrupper utsätts för konspirationsteorier. Avsnitten riktar sig till pedagoger, föräldrar och andra vuxna, med konkreta tips om hur man kan agera för att utbilda barn och unga i ämnet konspirationsteorier.

Panelsamtal under Källkritikens dag
Under Källkritikens dag medverkar Statens medieråd även med en interaktiv aktivitet för elever samt med ett panelsamtal om konspirationsteorier för allmänheten med bland andra Lisa Bjurwald och Marcin de Kaminski. Nytt metodmaterial för skolan På Statens medieråds sajt finns i dag en lektion om konspirationsteorier med titeln Vem är det som styr oss? Övningens syfte är att problematisera varför människor tror på konspirationsteorier och vad det kan leda till. I slutet av året kommer myndigheten lansera ett nytt metodmaterial om modern mytbildning, som en fortsättning på materialen Propaganda och bilders makt och Könsnormer i bildspråket.

— Likt tidigare material är även detta tänkt att fokusera på bilders påverkan och narrativ med syfte att synliggöra den visuella gemenskap som kan kopplas till rasism och konspirationer, säger Helena Dal.

Här hittar du material om konspirationsteorier

> Lär dig känna igen en konspirationsteori, del 1
Expertpanelen ger konkreta exempel på hur saga tas för verklighet, hur våldet hittar in och på konspirationsteorier som spänner över tid och nationsgränser.

> Så slår man hål på en konspirationsteori, del 2
Konkreta exempel på mytbildningar varvas med tips till pedagoger och föräldrar om hur man kan bemöta konspirationsteorier.

> Lektion i MIK för mig: Vem är det som styr oss?
Ta del av en lektion om konspirationsteorier som ingår i det digitala utbildningsverktyget MIK för mig.

No Hate Speech Movement är Statens medieråds kampanj mot näthat med syfte att höja kunskapen om rasism och liknande former av fientlighet på internet bland barn och unga. Läs mer på statensmedierad.se/nohate.