Logotyp Statens medieråd
Logotyp Statens medieråd

Fyra tips för att klara källkritiken online

Senast uppdaterad:

Elever och lärare vid dator i skolmiljö - Statens medieråd

Foto: Jessica Gow / TT.

Hur vet man vilken källa som är pålitlig? Hur kan man spåra en bild på nätet? Och finns det sätt att känna igen en konspirationsteori? I det här paketet har vi samlat tips på hur man hittar rätt i dagens komplexa medielandskap.

Spåra en bild

Foton har i alla tider använts för att förvrida sanningen. Internet har ökat möjligheten att sprida en falsk bild till många. I den här övningen får eleverna lära sig att spåra en bilds väg på internet. Genom att fördjupa sina kunskaper i att söka bilder blir eleverna mer källkritiska och får större kunnighet i att spåra digitala bilder och läsa ut deras data för att kunna granska bilder mer kritiskt.

Lektionen är en del av materialet Bilder och verkligheterPDF, med koppling till läroplan för högstadiet och gymnasiet.

Genomskåda propaganda

Filmen “Det nya hotetlänk till annan webbplats” berättar om ett nytt, farligt fenomen. Men är det verkligen sant? I det har materialet för högstadiet och gymnasiet får eleverna insikt i hur en film kan vinklas för att sprida osanna budskap. Till materialet hör också lektionen “Så gjorde vi filmenlänk till annan webbplats” med frågor att diskutera i klassrummet.

Materialet är en del av våra lektioner i medie- och informationskunnighet “MIK för mig”.

Checklista för källkritik

I dagens medielandskap finns ett överflöd av uppgifter - både sanna och falska. Här finns en lista med frågor som är bra att ställa sig när man stöter på innehåll på nätet och vill granska hur trovärdigt det är. Till listan hör tips på lektionsmaterial för mellan- och högstadiet samt gymnasiet.

Medie- och informationskunnighet: Varför behövs det?

MIK, medie- och informationskunnighet rör frågor om allt från teknik och integritet till källkritik. För att höja medvetenheten om dessa frågor har Statens medieråd tagit fram en informationsfilm som är fri att använda.

Länkar