Logotyp Statens medieråd
Logotyp Statens medieråd

EU planerar åtgärder för att stoppa övergreppsmaterial på barn

Senast uppdaterad:

Ylva Johansson, EU-komissonen. Foto: Xavier Lejeune / Copyright: EU-komissionen

Mängden av material som visar övergrepp på barn har ökat stort på internet. En majoritet av sajterna med den typen av innehåll hör till europeiska servrar. Nu vill EU-kommissionen skapa nya åtgärder för att förhindra den här typen av brottslighet.

— De senaste 10 åren har antalet fall av övergrepp mot barn ökat exponentiellt i världen. Från en miljon fall av sexuella övergrepp år 2010, till 17 miljoner år 2019, sa EU-kommissionär Ylva Johansson under ett tal på webbinariet Preventing and combating child sexual abuse & exploitation: towards an EU response.

— Samtidigt i Europa har anmälningar om material som visar sexuella övergrepp på barn ökat från 23 000 till 80 000, sa Ylva Johansson.

I Europa

Enligt henne ligger nästan 90 procent av sajterna för övergreppsmaterial på europeiska servrar, i synnerhet i Nederländerna.

Därför vill EU-kommissionen se gemsamma åtgärder inom unionen för att förhindra övergrepp på barn och spridning av övergreppsmatieral. Under sitt tal nämnde Ylva Johansson att hon snart kommer presentera EU-kommissionens plan för att stoppa sexuellt utnyttjande av barn. Bland de planerade åtgärderna finns:

    • Specialiserade polisstyrkor och team som arbetar med att identifiera offren i varje medlemsstat.
    • Ett EU-center för att förhindra utnyttjande och exploatering av barn, liknande US National Centre for Missing and Exploited Children, Canadian Centre for Child Protection och Australian Center to Counter Child Exploitation.
    • En specialgrupp av bland annat forskare för att undersöka hur krypterat material ska kunna dekrypteras och granskas.

    Länkar