Senast uppdaterad:
Foto: Shutterstock.
Hur kan enskilda undvika att bli utsatta för corona-bedrägerier på nätet? Var finns tillförlitlig information? Och hur kollar man upp en källa i en pågående pandemi med ryktesspridning? Här finns resurserna för att hitta pålitliga uppgifter.
För att öka kunskaperna om desinformation under den pågående pandemin och hur du själv agerar källkritiskt i infodemin har aktörsmedlemmarna i nätverket MIK Sverige bidragit med sina resurser till denna sammanställning.
Här kan du vässa dina kunskaper om desinformation, finna pålitlig kunskap, samt få tips och fortbildning inom faktagranskning.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, samlar information om hanteringen av covid-19, information till berörda myndigheter och organisationer och tips på vad enskilda kan göra på sin sajt: www.msb.se.
På Krisinformation.se finns bekräftad information om virusutbrottet och länkar till andra tillförlitliga källor.
Digiteket erbjuder kursen Coronainfodemin – Ett lackmustest på din motståndskraft mot falsk information som ska ge användarna en ökad förståelse för olika typer av desinformation, samt metoder för att hantera och orientera sig i den enorma informationsmängden.
Internetstiftelsen har skrivit om hur privatpersoner kan tänka för att undgå att gå på bedrägerier kopplade till coronaviruset.
Från Sveriges Utbildningsradio, UR, kommer den nya serien “Källkoll Corona”, som vänder sig till årskurs 7–9. En serie med journalisterna Jack Werner och Åsa Larsson som tre gånger i veckan tar upp vikten av källkritik nu när vi översköljs av information och desinformation.
UR har också samlat program som ger kunskap om medie- och informationskunnighet, MIK, på en egen temasida.
Statens medieråds podcast Medieborgarpodden tar upp frågor om källkritik och desinformation och hur man kan lära sig genomskåda rykten. Den finns att lyssna på här.
Konsumentverkets generaldirektör Cecilia Tisell informerar om företag som försöker profitera på människors oro för pandemin.
ABF har precis släppt ett material om MIK och källkritik. Studiematerialet består av tre filmer som utgör studiematerial för cirkeldeltagare och en handledning till cirkelledaren
med diskussionsfrågor och förslag på upplägg. Länken till filmerna finns inne i studiehandledningen.
På 8sidor.se, som ges ut av Myndigheten för tillgängliga medier finns lättlästa frågor och svar om coronoaviruset.
Korrekt och relevant information för konsumenter i corona-situationen finns på upplysningstjänsten Hallå Konsument hos Konsumentverket.
För att få bekräftad information om corona-pandemin, vänd dig till någon av följande källor:
> Krisinformation.se : myndigheter om det nya coronavirsuet
> Digiteket: Coronainfodemin – Ett lackmustest på din motståndskraft mot falsk information
> Internetstiftelsen: Corona - Så skyddar du dig mot bedragare
> Sveriges Utbildningsradio, UR - Källkoll Corona
> Sveriges Utbildningsradio, UR - Tema MIK
> Statens medieråd - Medieborgarpodden
> Konsumentverket: KO har ordet - Upprörande att profitera på människors oro
> 8 sidor: Frågor och svar om coronaviruset
> Hallå konsument: Corona - dina rättigheter som konsument
> ABF: Så kan vi jobba med källkritik
> ABF: Gilla/Kommentera/Dela. Studiehandledning
i medie- och informationskunnighet
Om MIK Sverige: Syftet med nätverket är att genom samverkan mellan aktörer utveckla kunskap och effektivisera arbetet inom MIK-området – och därigenom stärka medie- och informationskunnigheten hos alla i Sverige. Nätverket består av aktörer som är verksamma inom den offentliga sektorn och den idéburna sektorn. För mer information om nätverket: lianna.hallsenius@statensmedierad.se
Det här är andra delen i en serie på tre delar om hur nätverkets resurser kan hjälpa under corona-pandemin. Här hittar du övriga delar: