Logotyp Statens medieråd
Logotyp Statens medieråd


Årets vinnare av lärarpriset Guldäpplet

Senast uppdaterad:

Fyra lärare och en forskare belönas för sitt arbete med att utveckla undervisningen med nytänkande och digitalisering.

Bild

Årets vinnare av Guldäpplet: Cecilia Christiansson och Ulrihca Malmberg. Foto: Bo Helmersson.

Cecilia Christiansen och Ulrihca Malmberg, lärare i matematik och NO som arbetat tillsammans på Carlsson skola i Stockholm, har utsetts till 2017 års vinnare av lärarpriset Guldäpplet för sitt genomgripande arbete med att utveckla och fördjupa både elevers och lärarkollegors förmågor och kompetens kring programmering, i alla ämnen och för alla åldrar.

Carl Heath, forskare och ansvarig för digitalisering och lärande på forskningsinstitutet RISE mottog samtidigt juryns särskilda pris för att han med stort engagemang och med djup förståelse för skolprofessionernas perspektiv är en guide in i en digital framtid, inte minst inom makerrörelsen i svensk skola.

Emma Nääs, lärare i årskurs 4–5 på Jonslunds skola i Essunga och Hans Gustavsson, bagerilärare på Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Jenny Nyströms skola i Kalmar, delade på andraplatsen till Guldäpplet 2017.

"Lärare som inspirerar andra"

– När digitaliseringen mognar och tar fart i skolan, blir en välsorterad digital verktygslåda en nödvändig resurs. Guldäpplets nominerade och pristagare är drivande i lärarprofessionens digitala kunskapsbygge, säger Peter Becker, ordförande i Stiftelsen DIU och juryn för Guldäpplet.

Guldäpplet lyfter sedan 2002 fram lärare, som vågar röja ny mark med förankring i sina ämnen och som systematiskt utvidgar den pedagogiska verktygslådan, delar erfarenheter, utvärderar och prövar sina resultat i diskussion med kollegor. Totalt var drygt 100 lärare från hela landet nominerade till årets Guldäpple.

– Vi vet sedan länge att välutbildade och kompetenta lärare betyder oerhört mycket för eleverna. Jag hoppas att alla elever i Sverige får tillgång till lärare som behärskar digitaliseringen på ett sätt så att elevernas kunskaper kan utvecklas och fördjupas. Det är viktigt för likvärdigheten, säger Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

– Guldäpplet hyllar de lärare som driver utvecklingen av undervisningen med hjälp av nytänk och digitalisering. Det är lärare som inspirerar andra och går i bräschen för den moderna skolan. Stort grattis till samtliga pristagare, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.


Årets pristagare mottog sina guldäpplen vid en ceremoni på Skolforum den 30 oktober 2017. Prisutdelare var gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström, Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet, och Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas Riksförbund, tillsammans med initiativtagaren Peter Becker från Stiftelsen DIU och ordförande i juryn för Guldäpplet.