Logotyp Statens medieråd
Logotyp Statens medieråd

Filmgranskare/handläggare, tillsvidareanställning, 40-60 %

Senast uppdaterad: 2019-11-29

Statens medieråd är en enrådsmyndighet som verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Myndigheten är ett kunskapscentrum kring barn och ungas medieanvändning och samordnar det nationella arbetet med medie- och informationskunnighet. Det är Statens medieråd som fastställer åldersgränser för film som är avsedd att visas offentligt. Myndigheten finns i Filmhuset på Gärdet i Stockholm och har idag 21 medarbetare.


Fastställande av åldersgränser är en av Statens medieråds myndighetsutövande kärnverksamheter som regleras av lag (2010:1882). Arbetet utförs av filmgranskare och innebär att förhandsgranska och fastställa åldergränser för film avsedd att visas offentligt för barn under 15 år. Enligt myndighetens instruktion ska den som arbetar som filmgranskare ”ha kvalificerad utbildning och erfarenhet i barnpsykologi, sociologi, pedagogik, barnpsykiatri eller något annat ämne som är av värde vid prövningen”.

Tillträde och omfattning

Anställningen är en tillsvidareanställning med 6 månaders provanställning, tillträde omgående. Tjänsten är på deltid, 40-60 % utifrån överenskommelse och baserad på ett fastslaget tidsschema.

Arbetsuppgifter

Arbetet som filmgranskare innebär att förhandsgranska film, fatta beslut om åldersgräns baserat på filmens eventuella skadlighet för välbefinnandet och motivera detta beslut skriftligt. All filmgranskning sker parvis tillsammans med en annan filmgranskare. Utöver själva filmgranskningen består arbetsuppgifterna även av kontinuerlig kvalitetssäkring av filmgranskningsverksamheten, bl.a. genom gruppintervjuer med barn om deras medieupplevelser. I tjänsten kan även samarbete med myndighetens övriga kärnverksamhet ingå.

Kvalifikationer

Du som söker ska ha:

  • kvalificerad utbildning och erfarenhet i barnpsykologi, sociologi, pedagogik eller barnpsykiatri (reglerat i myndighetens instruktion)
  • en mycket hög grad av professionalism, integritet och förmåga att fatta självständiga beslut
  • erfarenhet av att arbeta med barn
  • mycket god förmåga att uttrycka dig i skrift (svenska)
  • samt goda kunskaper i engelska

Det är meriterande om du har:

  • erfarenhet av att arbeta med yngre barn
  • erfarenhet av att arbeta med frågor som rör unga och sexualitet
  • kunskap om forskning som rör barns mediesituation

Personliga egenskaper som öppenhet, reflektionsförmåga, gott omdöme och god samarbetsförmåga värderas högt. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Myndigheten arbetar för en jämn könsfördelning. I dagsläget har myndigheten en könsfördelning om 65% kvinnor och 35% män.

Upplysningar

Anette Novak, direktör, tel: 08-665 14 61, e-post: anette.novak@statensmedierad.se

Fackliga företrädare:

Saco: Yvonne Andersson, tel: 08-665 14 80, e-post: yvonne.andersson@statensmedierad.se

ST: Francisca Benavente, tel: 08-665 14 63, e-post: francisca.benavente@statensmedierad.se

Ansökningshandlingar

Ansökan ska innehålla ett personligt brev med meritförteckning. Referenser kommer att efterfrågas i ett senare skede.

Ansökan ska ställas till e-postadress registrator@statensmedierad.se eller Registrator, Statens medieråd, Box 27204, 102 53 Stockholm och vara inkommen senast måndag den 9 december 2019.

Märk ansökan med "Dnr 517/2019".

Individuell lönesättning tillämpas.

Vi undanber oss all direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.