Logotyp Statens medieråd
Logotyp Statens medieråd

Så här lämnar du dina digitala medier

Senast uppdaterad: 2020-03-04

Här hittar du en snabbguide med tips kring vad som kan vara bra att tänka på om ditt barn vill lämna något av sina konton i digitala medier.

Innan du tar bort ditt konto

När du har tagit bort ditt konto kommer du inte längre kunna ta del av
det du en gång publicerade där, till exempel foton eller meddelanden. Kom ihåg att flera digitala medier inte tillåter dig att återaktivera ditt konto när du väl har raderat det.

________________________________________________________________

Hur tar jag bort mitt konto?

Observera att det inte alltid går att komma åt inställningarna för att avsluta ditt konto via appar. ________________________________________________________________

Facebook

Facebook.
  1. Logga in på kontot som du vill radera och klicka på symbolen som är en pil nedåt.
  2. Gå till Inställningar och välj sedan Din Facebook-information i menyn.
  3. Gå sedan in på sidan Inaktivera och ta bort ditt konto.
  4. Välj därefter Ta bort konto permanent och klicka på Fortsätt till ta bort konto.
  5. Läs igenom informationen om att ta bort ett konto permanent.
  6. Om du vill spara din information så kan du ladda ner en kopia här.
  7. Klicka på knappen Ta bort konto.


Vad händer efter att kontot raderats?
Efter att du har avslutat ditt konto så tar det upp till 90 dagar innan Facebook har raderat allt. Informationen är under den här tiden inte tillgänglig för andra Facebookmedlemmar. Meddelanden som du har delat med andra kan finnas kvar även efter att du har tagit bort ditt konto. 
________________________________________________________________

Instagram

Instagram.
  1. I en webbläsare, gå till sidan instagram.com/accounts/remove/request/permanentlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  2. Logga in på det konto som du vill radera.
  3. Välj en orsak till varför du vill ta bort ditt konto.
  4. Ange ditt lösenord igen och klicka sedan på Ta bort mitt konto
    permanent.
  5. Kontot är nu borttaget.

Vad händer efter att kontot raderats?
Efter att du har avslutat ditt konto så tar det upp till 90 dagar innan Facebook (som äger Instagram) har raderat allt. Informationen är under den här tiden inte tillgänglig för andra Facebookmedlemmar. Meddelanden som du har delat med andra kan finnas kvar även efter att du har tagit bort ditt konto.

________________________________________________________________

Snapchat

Snapchat.
  1. Gå till webbplatsen accounts.snapchat.comlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och logga in på kontot som du vill radera.
  2. Gå till sidan Ta bort mitt konto.
  3. Bekräfta att du vill ta bort kontot.
  4. Kontot är nu borttaget.


Vad händer efter att kontot raderats?
När du har raderat ditt konto så kommer det vara inaktiverat i 30 dagar. Efter 30 dagar raderas ditt konto.

________________________________________________________________

Twitter

Twitter.
  1. Logga in på det konto som du vill radera.
  2. I en webbläsare, klicka på knappen Mer eller på de tre prickarna i en
    cirkel. I appen, klicka på profilbilden.
  3. Klicka på Inställningar och integritet och sedan på Konto.
    4 Klicka på Inaktivera ditt konto och läs igenom informationen om
    inaktivering.
    5 Klicka på Inaktivera.
    6 Skriv in ditt lösenord och verifiera att du vill avsluta kontot.
    7 Kontot är nu borttaget.


Vad händer efter att kontot raderats?
När du har raderat ditt konto så kommer det först vara inaktiverat i 30 dagar. Efter 30 dagar raderas kontot.

________________________________________________________________

YouTube

YouTube.
  1.  Logga in på det konto som du vill radera.
  2. Gå till Avancerat under kontoinställningar.
  3. Längst ner på sidan väljer du Ta bort kanal.
  4. Här kan du uppmanas att ange dina inloggningsuppgifter. Fyll i så fall i dessa.
  5. Välj Jag vill permanent ta bort mitt innehåll.
  6. Kryssa i boxarna och bekräfta att du vill ta bort din kanal.
  7. Kontot är nu borttaget.


Vad händer efter att kontot raderats?

När du har raderat ditt Youtubekonto så kommer din kanal, dina kommentarer och svar att raderas.

________________________________________________________________

TikTok

  1.  Öppna TikTok-appen.
  2. Klicka på den personliga ikonen och öppna din profil.
  3. Logga in om du inte redan är inloggad.
  4. Klicka på de tre prickarna i det övre högra hörnet.
  5. Välj därefter Manage My Account.
  6. Om du har skapat ditt konto med ett annat socialt media behöver du
    klicka på ”Verify and Continue” och logga in för att bekräfta.
  7. Scrolla ner till slutet av sidan och välj Delete my account.
  8. Välj Delete Account och klicka på Delete.
  9. Kontot är nu borttaget.


Vad händer efter att kontot raderats?
När du har raderat ditt konto så döljs det direkt och raderas helt först efter 30 dagar. Under den perioden kan du återaktivera kontot genom att logga in igen. 

________________________________________________________________

Twitch

  1. Logga in på kontot som du vill radera och klicka på ikonen för profil i högra hörnet.
  2. Välj Inställningar i menyn.
  3. Gå längst ner på sidan och klicka på Avaktivera ditt Twitch-konto.
  4. Skriv in ditt lösenord och lämna en kommentar om varför du lämnar Twitch.tv – om du vill.
  5. Klicka på knappen Avaktivera konto.

Vad händer efter att kontot raderats?
Kontot är nu inaktiverat och det går att aktivera det igen genom att logga in på Twitch.tv.

________________________________________________________________

Går det att ta bort mitt konto tillfälligt?

Jag vill inte ta bort mitt konto permanent, går det att ta bort det tillfälligt? Den funktionen finns för de flesta digitala medier, men Snapchat och TikTok behöver du återaktivera inom 30 dagar för att detta ska gälla. Övriga kan du välja att inaktivera/dölja när du vill, om du inte vill radera kontot helt. Men kom ihåg att om du avaktiverar ditt konto, så finns din data kvar även om den är dold.

________________________________________________________________

Jag har raderat mitt konto, är min information helt borta nu?

När du har raderat kontot så försvinner din data och den ska inte kunna åter skapas. Men att sudda ut dina digitala fotspår är svårt. Information kan fortfarande ande lagras på andra ställen, i form av exempelvis nedsparade bilder och meddelanden som du har skickat till vänner.

Information kan också sparas på Google (till exempel om du loggar in i dina digitala medier via ett Googlekonto och en Gmail).

Om du vill radera ett eventuellt Googlekonto, läs mer här: https://support.google.com/accounts/answer/32046länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

________________________________________________________________

Källor:

> Facebooklänk till annan webbplats

> Instagramlänk till annan webbplats

> Snapchatlänk till annan webbplats

> TikToklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

> Twitchlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

> Twitterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

> YouTubelänk till annan webbplats

________________________________________________________________

Ladda ner som pdf: